Тази година златната плоча на Вояджър навърши 40 години, след като през 1977 година космическите апарати Вояджър-1 и Вояджър-2 понесоха в далечния космос две златни плочи, на които са записани поздравите на 55 различни езика.

Много хора бяха приятно изненадани, когато НАСА стартира Kickstarter кампания за събирането на финансови средства за издаването на ограничен брой копия на знаменитата плоча. Но интересът към този проект се оказа толкова голям и бяха събрани толкова много пари (почти $1,4 милиона), че в крайна сметка бе решено на пазара свободно да бъдат пуснати плочи и компактдискове.

Златната плочна на Вояджър е съставена от група учени и творци, оглавена от самия Карл Сейгън. Това е медна, покрита със злато информационна грамофонна плоча със запис на звукови и видео сигнали. В алуминиевата кутия заедно с нея са опаковани фонографска капсула и игла за възпроизвеждането на записите. Отгоре е гравирана схема, показваща поставянето на иглата върху плочата, скоростта на възпроизвеждане и начина за преобразуване на сигналите в изображение.

Към това време плочата бе единственият възможен начин за запис, понеже космическото излъчване бързо би унищожило всеки магнитен запис.

Скоростта на въртене на плочата е намалена от стандартните 33 1/3 RPM до 16 2/3 RPM, с което се понижава качеството на звука, но за сметка на това продължителността от 27 се увеличава на 90 минути.

На плочата е записана картата на пулсарите, на която е отбелязано положението на слънцето в Галактиката, схемата на излъчване на атома на водорода за получаване на метричните и времевите единици, фотографията на слънчевия спектър, газовия състав на нашата атмосфера и друга информация, която може да даде на извънземните подробна информация за човешкия вид. В плочата са кодирани всичко 115 изображения.

Шансовете Вояджър да се срещне с извънземни в огромната пустота на пространството, са малки – някои казват, безкрайно малки“ – каза креативният директор на проекта Ан Дрюан (Ann Druyan). „Откакто Сейгън за първи път предложи проекта на Тим Ферис и на мен, той започна да се усеща като нещо мистично„.

Плочата е истински шедьовър, концентриран разрез на човешката цивилизация и култура, както и най-важното, което всъщност е нашата планета. На плочата са записани 27 музикални произведения – музика на Бах, Бетовен, Моцарт, Старвински, а ние трябва да сме особено горди с българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ с времетраене 4.59 минути, изпята от
родопчанката Валя Балканска, и която още се носи в космоса.

Учените са счели, че именно тези произведения ще бъдат най-информативни за извънземните, които дори и лишени от слух или ако техният слух използва друг честотен диапазон. Дори и в този случай те ще могат да разберат смисъла на музиката благодарение на математиката, понеже математиката е универсалният език на всяко музикално произведение.

Освен това, на златната грамофонна плоча е записано 12-минутното есе „Звуците на Земята“. Тук е записано всичко: вълни, смях, земетресение, крикет, шимпанзе, гръм, дъжд, стъпки, плач на дете, целувка – и това е само една малка част от всички записани звуци.

Всичко това вече може да бъде закупено от всеки любител на музиката и фен на астронавтиката. Предлагат се винилови грамофонни дискове и стандартни CD.

Компактдисковете са произведени от студиото Ozma Records, а предварителните продажби осъществява магазинът Light in the Attic. Комплектът от два CD и книга струва $50. Очакваният срок на доставка е 15 декември 2017 година.

Виниловите плочи ще излязат през месец януари 2018 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари