fbpx
-1.8 C
София

НАСА разработва миниатюрен радиоизотопен генератор за изследване на дълбокия космос

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Повечето съвременни сателити са оборудвани със слънчеви панели, които превръщат светлината в електричество. В повечето случаи фотоволтаичните клетки вършат отлична работа, но за дълбокия космос, дългите лунни нощи и за марсианските пясъчни бури са необходими други решения. Учени от Технологичния институт в Рочестър, САЩ, предлагат нов подход: радиоизотопен източник на енергия, десет пъти по-малък от използваните към днешен ден за изследване на други планети.

В редица космически програми на НАСА се използват многоцелеви радиоизотопни термоелектрически генератори (MMRTG), които преобразуват топлинната енергия, отделяна при естествения разпад на радиоактивните изотопи, в електричество. Недостатъкът на MMRTG е, че те са сравнително обемисти. Тези на марсианския роувър Perseverance, например, са с диаметър 64 см и тежат 45 кг. Всеки един от тях съдържа 4,8 кг плутониев диоксид. По този начин MMRTG са по-подходящи за много големите космически апарати.

Надявайки се да намери нещо по-компактно, НАСА се спря на научен проект, който по същество се различава от този на слънчевия панел, съобщи изданието New Atlas. Когато фотоволтаичните клетки абсорбират светлината, част от енергията се преобразува в електричество, а останалата част – в топлина.

Новият радиоизотопен източник действа като термично лъчев елемент, в който топлината под форма на инфрачервена светлина попада върху панел с елементи, изготвени от иридий, арсен и фосфор в различни комбинации. Клетките с възможност за преобразуване на топлинните лъчи генерират електричество от инфрачервената светлина (топлината), а останалата част от енергията се изхвърля под формата на инфрачервени фотони. Ако новата технология за създаване на генератори с термични лъчи се окаже достатъчно ефективна не само в лабораториите, но и на практика, космическите кораби за изследване на далечните краища на Слънчевата система или тъмната страна на Луната могат да бъдат намалени до размера на сателитите CubeSat.

Да добавим, че китайското национално космическо управление е разработило в детайли следващите три китайки роботизирани мисии до Луната. Към естествения спътник на Земята ще бъдат изпратени спускаеми апарати, орбитални сонди и сателити-ретранслатори, с помощта на които ще бъдат тествани нови ключови технологии, необходими за започване на изграждането на Китайската международна лунна изследователска станция. Изграждането на самата станция ще започне през следващото десетилетие. А от 2035 година се предвижда тази космическа станция да стане постоянно обитаема. Тези мисии бяха обявени веднага след като Китай откри в лунния грунт нов минерал с високо съдържание на хелий-3, който се счита за източник на огромни количества енергия в най-близко бъдеще.

Според учените, наличният на Луната хелий-3 може да осигури на Земята енергия минимум за следващите пет хиляди години. Счита се, че хелий-3 на практика няма недостатъци като гориво. Той не е радиоактивен и е идеалното гориво за чиста термоядрена енергетика. Дори съвсем малки количества от този елемент генерират огромна енергия. Така например, 0,02 грама хелий-3 съдържат енергия, равна на един барел нефт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини