НАСА се надява, че следващата година руски космонавт ще лети с Crew Dragon до МКС

9
779

НАСА представи за утвърждение от правителството на проект на споразумение, което ще даде възможност на руските космонавти да летят до Международната космическа станция с помощта на американските кораби. Изготвеният проектодоговор предвижда безплатен обем с руската космическа агенция Роскосмос.

В замяна Русия ще продължи да извежда чуждестранните астронавти с помощта на космическите кораби Союз, но вече безплатно.

Споразумението предвижда САЩ да прекрати да плаща на Роскосмос за местата в корабите Союз. Вместо това НАСА предлага на руските космонавти места в космическите кораби SpaceX Crew Dragon и Boeing Starliner.

Кети Людърс, ръководител на управлението на пилотираните космическите полети на НАСА заяви, че американската космическа агенция е представила първоначалния проект на това споразумение в държавния департамент на САЩ за разглеждане и утвърждаване. След това споразумението трябва да получи аналогичното утвърждаване и от руското правителство.

Тази сделка ще даде възможност на американската и руската космически агенции да обменят най-малко по един член на екипажа във всеки пилотиран полет на техните космически кораби.

Ако всичко мине както трябва, то първият руски космонавт може да полети с кораба SpaceX още през 2021 година. Според текста на това споразумение, руската страна ще бъде задължена да отдели в космическите кораби Союз минимум едно безплатно място за американските, канадските, европейските и японските астронавти.

Следващата редовна пилотирана мисия Crew-2 на SpaceX е обявена за 30 март 2021 година. Третата мисия е планирана за месец септември 2021 година, като нейният екипаж също ще бъде съставен от четирима души.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари