НАСА финансира принципно нов метод за търсене на извънземни цивилизации

1
565

За първи път в историята американската космическа агенция осигури финансиране на проект за търсене на технологични сигнатури в космоса, които не са радиосигнали. Екип, включващ водещите астрофизици на САЩ се зае да съставя хранилище-библиотека със следи от извънземни цивилизации развити до степен използване енергията на своето слънце и които са замърсили своята атмосфера с фреон. Тоест, съответстващи на текущото развитие на нашата цивилизация.

През 1995 година двама учени откриха планета извън пределите на Слънчевата система, която се върти около звезда от земен тип. Това откритие им донесе Нобеловата награда. Оттогава в каталозите бяха включени над 4500 екзопланети, включително такива, на които би могло да има живот. Но за да се заемат с по-конкретно търсене на подобни планети учените трябва да разберат какви са признаците за наличието на живот настоящето или миналото на съответната планета.

През последните 10 години учените постигнаха огромен прогрес в изучаването на биологичните сигнатури – следи от най-опростените форми на живот, които могат да съществуват във Вселената. Но какво би било, ако на някоя друга планета бъдат открити следи от технологично развитие на цивилизация подобна на нашата? А дали следите от подобна цивилизация не е по-лесно да бъдат открити в сравнение с биологичните следи?

Адам франк, професор по физика и астрономия в университета в Рочестър, получи финансиране от НАСА, което ще му даде възможност да намери отговорите на тези въпроси. За първи път в историята космическата агенция на САЩ дава солидни финансови средства за търсене на технологични сигнатури, различни от радиовълните.

Грантът на НАСА ще даде възможност на Адам франк и на неговите колеги да съставят онлайн библиотека на тези технологични сигнатури.

Phys.org ни напомня, че въпреки че животът може да има различни форми, той винаги ще се подчинява на едни и същи физични и химични закони, които са в основата на Вселената. Същото важи и за цивилизациите и технологиите. Това означава, че учените могат да използват опита на Земята в търсене на следи за извънземен живот във Вселената.

В самото начало на този проект учените ще се заемат с търсенето на двете най-вероятни технологични сигнатури – слънчевите панели и замърсяване на атмосферата. Използването на звездите като източник на енергия е един от най-естествените начини за удовлетворяване енергийните потребности на една развита цивилизация, а отразената от слънчевите панели светлина може да покаже, че наистина се използват подобни панели. Освен това, за наличието на развити технологии може да подскаже химическият състав на атмосферата на съответната екзопланета. За сигурен признак се счита наличието на фреон. Цялата събрана от тези астрономи информация ще бъде въведена в обща мрежова библиотека.

4.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари