НАСА ще охлажда вулкана в Йелоустоун, за да спаси човечеството

13
3161

Специалистите на НАСА предложиха няколко начин за частично намаляване на температурата на Йелоустоунския вулкан. BBC отбеляза, че супервулканът в Йелоустоун изригва веднъж на около 600 000 години и вече е време да се задейства отново. Противопоставянето на НАСА срещу вулкана описа Business Insider.

Според анализите и пресмятанията, изригването на Йелоустоунския супервулкан ще доведе до вулканична зима. Ще последва рязко охлаждане на долната част на атмосферата на Земята. В изследването на ООН на тази тема се казва, че човечеството има продоволствия за 74 дни. След това ще настъп и глад в целия свят.

За намаляване температурата на магмата е възможно да се използва вода. Но реализацията на този проект е на практика невъзможна – необходимо е твърде голямо количество вода.

Построяването на огромен акведукт в региона би било твърде скъпо. А и местните жители едва ли ще останат доволни, че всичката вода от техния регион ще бъде изразходвана.

НАСА предлага алтернативно решение. Да се пробие канал с дълбочина около 10 километра и в него да се вкарва вода под високо налягане. Каналът трябва да бъде пробит отстрани на вулкана, а не на неговия връх, понеже вертикалният сондаж може да предизвика изригване.

От друга страна, вулканът може да се използва за създаването на гигантска геотермална електроцентрала, която да генерира изключително евтина електроенергия. Но за пробиването на канала са необходими $3 милиарда.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
4 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Геуе
Геуе

Мноо се радвам, че бракята хамериканци, ша мъ спасяват. На 45 съм, неам боуести, живесми се бе.
Благодаря Ви бракя, че мислуите за мен.
Ауеуя

сдф
сдф

Марш в русия, неграмотнико.

Techhead
Techhead

Двама рубладжии вече са се изходили по темата. Продължават да мечтаят „гадните капиталисти“ зад океана да изчезнат, а те чудодейно да оцелеят, нищо ще Йелоустоун може да засегне целия свят.

Кого плашат тия?
Кого плашат тия?

Щял да изригне вулкана в Йелоустоун… Абе, ей, ние оцеляваме повече от 10 години под управлението на ГРОБ със заплати по €300 и пенсии по €100! Така че дори няма да забележим някаква си вулканична зима. Еле па братушките – дето като падне температурата под -20° започват да напомнят на децата си да не излизат да играят навън без шапки… Да му мислят краварите, дето при малко по-силен вятър или 5 см сняг обявяват бедствено положение и евакуират населението.

Пенчо
Пенчо

Поредния неудачник дето мисли че той специално е беден понеже държавата не му е дала заплата… Само да падне и това правителство и ще станеш милионер нали??? дообре

Хахо
Хахо

защо има толкова повърхностни хора сред коментиращите???

Хохо
Хохо

За да можеш ти да блеснеш със своята задълбочена мисъл 😀

Хуху
Хуху

Нека има мир…

пипи
пипи

Хем сърби хем боли хем драго ми е.

Серса
Серса

Ти си дефиницията на ПЪЛЕН АУТИСТ

жик-так
жик-так

„. А и местните жители едва ли ще останат доволни, че всичката вода от техния регион ще бъде изразходвана“ значи за да не останат без вода (като може да се преместят или да им се доставя вода след това) купчина хора (които така или иначе няма да имат вода и храна след като изригне), да вземат да търсят друго решение. Еми кажете си че просо искате да правите вулканична електроцентрала с парите на хората без да влагате нищо.

Nikolai
Nikolai

Много странно че това ще го прави НАСА, а не вечният кандидат за спасяване на каквото и да е Илън Мъск.

Антон
Антон

И каква е връзката на статията с информационните технологии?