НАСА ще плати на стартъп 1 щатски долар, за да събере лунен прах

0
1195

По-рано тази седмица НАСА обяви, че е сключила сделки с четири стартиращи компании, които да съберат лунен прах по време на предстоящите мисии, а по една от тези сделки на космическата агенция, тя ще трябва да заплати 1 щатски долар на компанията изпълнител.

Сумата, която НАСА ще изплати за изпълнение на сделката, вероятно Ви кара да сключвате вежди, докато четете, особено когато става дума за космически изследвания и пътувания – сфера от дейности, в която цените на мисиите и услугите, могат да достигнат до милиарди щатски долари.

Договорът на стойност 1 щатски долар е сключен със стартираща компания от Колорадо, наречена Lunar Outpost, съобщават от Агенция „Франс прес“. Не е ясно как Lunar Outpost е успяла да получи оферта на толкова ниска стойност – две други стартиращи компании, които също са сключили сделки с НАСА за събиране на лунен прах, ще получат възнаграждение по силата на договорите, в размер на 5000 и 15 000 щатски долара. Но и четирите сделки на НАСА имат една и съща символична цел: да покажат, че на частните компании е разрешено да извличат лунни ресурси и че НАСА дори може да им плати за това.

Символични договори

Сключвайте сделките, НАСА се надява да демонстрира, че извличането и използването на лунни ресурси е разрешено в рамките на ограниченията на Договора за космическото пространство от 1967 г., съобщават от Франс прес.

„Смятаме, че е много важно да се даде пример, че участниците от частния сектор могат да извличат и използват ресурси от Луната, както и че дори НАСА може да ги закупи и използва за подхранване не само за нейните дейности, но и за изцяло новата динамична ера на публичния сектор и частно подкрепяните проекти за проучване на Луната.“

Насърчаването на стартиращи компании да използват ресурсите на Луната е част от по-широкия план за достигане до Марс, за което се смята, че ще се постигне основно благодарение на инвестиции и разработки от частния сектор, обясни Голд.

„Трябва да се научим да генерираме собствена вода, въздух и дори гориво. Да живеем извън земята ще даде възможност за амбициозни проучвателни дейности, които ще доведат до внушаваща страхопочитание наука и безпрецедентни открития“, каза Голд пред Франс прес.

По-неясен остават въпросът как някой от изпълнителите ще спечели пари от начинанието. НАСА предоставя на стартиращите компании възможност да превозят полезен товар от космоса, който би представлявал интересна атракция на Земята, както и потенциална възможност за решаване на определени проблеми, но нищожните 15 000 долара (най-високото заплащане, което ще получи една от компаниите), дори няма да се доближат до сумата, необходима за покриване на разходите.

Смята се, че компанията подписала договора с НАСА за 1 долар, разчита, че присъствието на името на космическата агенция в списъка с нейните контрагенти, ще ѝ позволи да сключи други доходоносни сделки в бъдеще.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари