fbpx
0.8 C
София

Населението на Земята достигна 8 милиарда души: дали ще има пренаселване на планетата?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

ООН официално съобщи, че на 15-ти ноември 2022 година населението на Земята е достигнало 8 милиарда души и вече започва да прехвърля това число. Само 11 години бяха достатъчни на хората да изминат пътя от предишното кръгло число на сегашните 8 милиарда. Този безпрецедентен ръст е резултат от увеличената продължителност на живота, което е свързано с развитието на здравеопазването и медицината, както и на останалите немалко държави, в които има много високо ниво на раждаемост.

Броят на хората в нашия свят стремително расте, но има региони, в които ръстът на населението е много по-различен. Според натрупаните многогодишни статистики, най-висока раждаемост има в страните с най-нисък доход. По този начин глобалният ръст на населението на Земята е концентриран в страните от Африка на юг от пустинята Сахара.

Промените в числеността на населението на Земята

В самата заря на земеделието, което започва да се развива някъде през 8000 година преди нашата ера, според оценките на изследователите, населението на нашата планета е било не повече от 5 милиона души. За изминалите 8000 години до началото на нашата ера, населението на Земята е достигнало приблизително 200 милиона. Това е много приблизителна оценка, базирана на наличните данни, но ни дава възможност да разберем мащабите.

Според използваните различни методики, в началото на нашата ера човечеството е било между 300 и 600 милиона души. Но това не е толкова важно – по-интересното е, че първият милиард в населението на Земята е достигнат чак през последната четвърт на второто хилядолетие на нашата ера.

Числеността на Земята за периода 1800-2020 години

Това са наистина гигантски промени, които започват с началото на промишлената революция: за първи път в историята на човечеството населението достига един милиард приблизително през 1800 година на нашата ера. Вторият милиард идва само след 130 години през 1930 година, третият милиард – едва след 30 години (1960 година), четвъртият милиарда след още само 15 години (1974 година) и петият милиард след още само 12 години (1978 година).

Най-големият приръст на населението е наблюдаван в края на 1960-те години. Тогава темпът на ръст на населението достига рекордните 2,09%. След това, въпреки, че броят на хората продължава да се увеличава, скоростта на тези промени се забавя и според сегашния доклад на ООН – към 2022 година той е 0,84%.

Промените в темповете на ръст

Тези промени се дължат на понижаването нивото на раждаемостта, широката достъпност на противозачатъчни средства и с развитието на икономиката в различните страни. Ключова роля в този процес изиграват повишеното ниво на образованието, особено при момичетата и широките възможности жените да могат свободно да работят.

Към днешен ден жените раждат средно за целия свят по две деца, а не по пет, както е през 1950 година. Но числата са твърде различни за различните региони. В страните от Африка и на юг от Сахара жените раждат по над 4 деца, а в тихоокеанския региона и Океания (с изключение на Нова Зеландия и Австралия) – по 3 деца.

Как са разпределени тези 8 000 000 000 души

Според публикуваните през 2020 година данни, повече от половината население на Земята е концентрирано в Азия. Именно в този регион се намират двете държави, броят на населението на които превишава един милиард души. Според прогнозите на ООН, още през 2023 година Индия ще изпревари Китай и ще стане най-гъстонаселената страна. Очаква се, че ръстът на населението на Индия ще продължи до 2050 година, докато в същото време населението на Китай ще продължи да намалява.

Като цяло, считано от 1960-те години, раждаемостта в Югоизточна Азия бързо намалява. В Китай бе възприета политиката „Едно семейство – едно дете“ и според прогнозите към 2030 година населението на тази азиатска страна ще достигне 2,4 милиарда, след което ще започне да намалява.

Но в Централна и Южна Азия темповете на ръст на населението намалява много по-бавно и към 2022 година е 0,9%. Очакванията са към 2072 година населението в тази част на нашата планета да достигне 2,7 милиарда души.

Демографските промени, включително подобряването нивото на живота в азиатските страни и подобряването на здравеопазването в Африка, ще доведат промени в структурата на населението. А към днешен ден най-бърз и голям е ръстът на африканските региони на юг от Сахара.

Населението на 20-те бай-големи държави

Темповете на ръст в този регион достигнаха максимума от 3% през 1970-те години. Оттогава той започна да намалява, но дори през 2022 година ръстът е цели 2,5% годишно, което е три пъти повече от средното ниво в целия свят. ООН предполага, че към края на 2060-те години този регион ще стане най-гъстонаселен, а към 2100 година броят на африканските жители ще достигне 3.44 милиарда души.

Населението на над половината от 54-те африкански страни се очаква към 2050 година да се удвои и дори повече в резултат от стабилно високата раждаемост и намаляващата смъртност. През следващите няколко години основният прираст на населението ще се дължи на осем държави, които ООН подрежда по следния начин: Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипини и Танзания. При това, населението на Конго и Танзания през следващите 30 години ще се удвои.

Ще бъде ли пренаселена Земята?

Още в края на 18-ти век английският учен Томас Робърт Малтус формулира основите на теория, която по-късно става известна като малтусианството. Изследователят счита, че населението нараства експоненциално (удвоява се на всеки четвърт век при липса на войни и болести), а ресурсите на Земята са ограничени. От това следва, че ако ръстът на населението не бъде ограничен, с течение на времето ресурсите вече няма да са достатъчни за всички жители на Земята. Не е и без значение отделяния при дишането на хората въглероден диоксид.

Реалните емпирични изследвания показват, че Малтус, разчитайки на историческите данни от онова време, е допуснал две грешки наведнъж. Първо, той не е взел предвид възможността за експоненциален растеж на производството, включително на храните, което се дължи на бързия технологичен прогрес. И второ, малтусианството не може да предвиди естествените промени в темповете на нарастване на населението с развитието на различните държави.

Стадиите на демографския преход

От началото на индустриалната революция и с прехода от традиционно общество към индустриално и по-късно постиндустриално общество, всички страни по света рано или късно се сблъскват с демографския преход: бърз спад на раждаемостта и смъртността.

Този процес се дължи на подобреното хранене, по-добрата медицина и значително подобрените условия на живот, като всички тези фактори са довели и водят до намаляване на смъртността. Освен това решаващо влияние оказват повсеместното разпространение на образованието, свободата на избор на професията, и резкият ръст на възможностите за професионална реализация, особено за момичетата и жените. Всички тези фактори водят до намаляване на раждаемостта. На първия етап от развитието на тези процеси се наблюдава демографски взрив, понеже смъртността намалява по-бавно от раждаемостта, но след това се забавя, спира и понякога води до депопулация.

Годишният прираст (загуба) на световното население, Исторически данни и прогноза

С всички тези процеси рано или късно са се сблъскали всички страни от целия свят независимо от своето икономическо и социално устройство, от религията и от характерната народопсихология. Взето като средно значение темповете на ръст на населението на Земята през 2020 година за първи път пада с 1%, считано от 1950-те години. ООН е на мнение, че населението на Земята ще достигне своя пик от 10,4 милиарда души през 2080 година, след което до края на века числеността на населението на нашата планета ще се стабилизира на това ниво, като са възможни неголеми отклонения. Това означава, че пренаселване на планетата няма да има.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини