fbpx
13.5 C
София

Настройките на OLED телевизора, които развалят картината и преживяването ви

Най-четени

OLED телевизорите в момента са изключително популярни. Това е една от технологиите за панели, която най-пълноценно визуализира различни типове съдържание. Има високо ниво на контраст, затъмняване за всеки пиксел, много точни цветове. Като недостатък можем да посочим, че не стигат стойности на яркост, като други панели, заради липсата на самостоятелна подсветка. 

И това е може би единственият недостатък, който не може да се отстрани. 

По принцип е възможно да имате проблеми с картината на вашия OLED телевизор, но те се касаят най-вече в настройките му. Много рядко профила по подразбиране е подходящ за вашите нужди. Сега ще разгледаме настройките, които вероятно спъват вашето преживяване. 

Ефектът на сапунената опера

Често срещан проблем, при който изглаждането на движенията, разваля цялостната визия, правейки изображението много меко. В почти всеки случай изключването на тази опция прави чудеса. Всеки производител има различно име, а в някои случаи става въпрос за няколко настройки. 

Част от имената са MEMC (Motion Enhancement and Motion Clearness), TruMotion, Auto Motion Plus, MotionFlow, Clear Action и прочие. 

Каквото и да правите, филмите не изглеждат като хората

По подразбиране телевизорът ви прави многостепенна обработка на изображението. И тя винаги се отклонява, от това, което режисьорът е искал да видите. Заради това много телевизори разполагат с така наречения Filmmaker Mode, който премахва тази обработка и показва това, което е заложено във филма. 

Обработката се изключва за HDR, така както и за SDR съдържание. Запазва се съотношението на страните, задава се определена бяла точка, изключват се всички технологии за подобряване на движенията, намаляване на шума, работа с цветовете, преливане, промени в честотата.

Това включва и намаляване на яркостта в някои случаи, за да се виждат референтните нива от мастеринга на филма. Самата по-ниска яркост на OLED задълбочава проблема. Режимът е идеален за по-тъмна среда. Ако стаята, в която гледате е прекалено светло, Filmmaker режима по-скоро ще ви създаде проблеми.  

Повечето режими на телевизора са разочарование

Когато приберете телевизора вкъщи, той най-вероятно ще е в режим “Bright“, с увеличени яркост, контраст, рязкост и цветове. Настроен е по начина, по който ще изглежда най-добре в шоурума. Вкъщи обаче ще имаме нужда от нещо друго. За жалост, режима “Home” също не е това, което ще ви донесе нужната картина. Той е съобразен с енергийните препоръки, заради което пък предлага по-ниски нива на настройките. 

За да получите добра картина, изберете някой от фабричните режими, който позволява повече промени – Expert, Professional, Theater или нещо подобно. Там си нагласете картината като хората. Ще ви коства някакво време, но ще донесе дългосрочни ползи. Стойте настрана от режими като Vivid, Dynamic и прочие, защото са прехвалени. Една идея е да пробвате режима Film, при който нещата често са добре, с изключение на яркостта, която трябва да увеличите. 

Настройките за острота / рязкост

Правилната настройка за рязкост при повечето OLED телевизори е нула. Това важи за съдържанието с 4K резолюция, тъй като то се възпроизвежда в съотношение 1:1. Остротата не означава, че изображението ви ще бъде по-остро. Това, което настройката прави, е да подобри ръбовете на изображението на екрана. Това прикрива всички размазани участъци, като въвежда ефект на ореол около елементите на екрана. Тази настройка може също така да прикрие фините детайли, което не е това, което искате на вашия OLED панел.

Някои типове съдържание, които са с по-ниска от естествената 4K резолюция на вашия OLED телевизор, могат да изглеждат леко размазани, тъй като телевизорът ще увеличава резолюцията. Ако това е така, все пак е най-добре настройката за рязкост да бъде ниска. В зависимост от производителя на телевизора, нулевата настройка на рязкостта може да е в лявата част на скалата за управление или в средната точка. Ако промяната на рязкостта под средната точка направи изображението по-меко, тогава знаете, че 50% е нулевата настройка.

Супер резолюцията не е толкова супер

Тази настройка прави съдържанието с ниска разделителна способност по-добре изглеждащо чрез повишаване на резолюцията, премахване на шума и други инструменти за последваща обработка. Изключете я. Повечето съдържание в наши дни е с достатъчно висока разделителна способност, така че с включването ѝ само ще направите картината да изглежда по-мека. Макар че това може да има някои предимства, ако гледате конкретно съдържание с ниска разделителна способност, полученото изображение ще има размазване и вероятно дори пикселизация. Ако гледате много съдържание с по-ниска разделителна способност, можете да експериментирате с различните нива на свръхвисока разделителна способност, но в противен случай я оставете изключена.

Среща се като Super Resolution, Reality Creation, Smooth Gradation и прочие. 

Настройки за намаляване на шума

Ще искате да изключите намаляването на шума или други подобни настройки, тъй като не искате последващата обработка да разваля отчетливото и ясно изображение, което OLED може да създаде. Идеята на намаляването на шума е добра – премахване на шума от изображения, създадени от източници с по-ниско качество. Това беше преди HDTV, преди всичко да се появи като цифров сигнал и преди високите резолюции. Намаляването на шума е остатък от аналоговите времена, когато телевизионният сигнал идваше по въздуха и можеше да бъде смущаван от множество фактори на околната среда.

Кабелната телевизия е цифрова, както и стрийминг услугите, интернет телевизията, Blu-ray дисковете и DVD дисковете. Дори безплатните телевизионни канали, излъчвани по въздуха, се изпращат като цифров сигнал в наши дни. Единственото, което сега прави намаляването на шума, е да размива детайлите и текстурата на видеопотока, който гледате.

Динамичен контраст

OLED панелите са известни с високите си нива на контраст. Всеки пиксел може да бъде изключен за постигане на дълбоки нива на черно. Това означава, че не е необходимо да се настройва динамичен контраст. Тази настройка контролира нивата на контраст на екрана въз основа на това, което той показва в момента. В крайна сметка това може да доведе до смаляване на нивата на черното или дори до изрязване на светлите участъци. Всяко от тези неща е ужасно за HDR съдържание, а технологията, използвана в OLED, означава, че не е необходимо.

За някои видове съдържание, като например анимационни филми, тя може да има значение, тъй като ще накара цветовете да изпъкнат. Същият ефект върху човешката кожа ще я накара да изглежда неестествено. Също така може да се появят артефакти, което ще влоши цялостния вид на изображението. Докато изключвате тази настройка, си струва да намерите настройките Black Tone, Black Detail и всичко подобно за повишаване на контраста. За да изключите и тях. 

С HDR или без, въобще не е вечният въпрос

Вашият OLED телевизор има фантастични нива на контраст благодарение на способността си да показва истински нива на черно чрез изключване на отделни пиксели. Не искате да имате изключен HDR, ограничава много възможностите на телевизора. 

За някои телевизори трябва да включите допълнителни опции, за да възпроизвеждат HDR съдържание от външни източници. Отивате при настройките за HDMI входа, който използвате и пускате нещо от сорта на Ultra HD Deep Color, Full UHD Color, Enhanced format. 

Какво за екологичните настройки?

Има заложени екологични стандарти, които се имплементират в телевизорите. Еко режимите винаги ощетяват яркостта. В случая с OLED това може да е катастрофално. Често влияят и на други настройки. Просто намерете в менюто опциите за пестене на енергия и изключете всичко. Ще срещнете неща като Energy Saving, AI Picture, Eye Comfort Mode, Brightness Optimization, Motion Lightning, Brightness Reduction, Adaptive Picture. 

Настройки на звука

Обичайната препоръка за звука на телевизора е да си купите саундбар, който поддържа режими Dolby. Това все още важи за OLED, дори ако вътрешните високоговорители са способни да го правят. Тук не е необходимо да харчите много пари. Почти всеки саундбар ще бъде по-добър от вътрешните високоговорители. OLED телевизорите са тънки, което означава по-малко място за поставяне на високоговорители. Високоговорителите на саундбара са по-големи, което позволява да се движи повече въздух, което води до по-добри аудио характеристики.

Най-важното нещо, което трябва да търсите, е поддръжка на HDMI ARC или eARC, за да свържете OLED телевизора си към саундбара с един HDMI кабел. Други характеристики, които трябва да търсите, включват поддръжка на Dolby Atmos или DTS:X – двата най-разпространени аудио кодека от висок клас за потапяне в съраунд звук. Bluetooth е лично предпочитание, ако искате да използвате саундбара си за излъчване на звук от мобилното си устройство. Струва си също така да проверите дали производителят на вашия телевизор има собствена гама саундбарове, тъй като те често са проектирани да работят съвместно с вградените високоговорители, за да осигурят по-добър звук, особено за честотите, които носят речта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини