fbpx
12.9 C
София

Американски стартъп смята, че допълнителна сяра в атмосферата ще охлади Земята

Възможно е това да намали глобалното затопляне, но експертите са предпазливи.

Най-четени

Make Sunsets, стартъп в Калифорния, пусна метеорологични балони със сяра в стратосферата, които вероятно са се спукали и са освободили химичния елемент, съобщава MIT Technology Review. Не е сигурно дали това се е случило, тъй като няма никакво прикрепено наблюдение към балоните.

Стартиращата компания е основана от Люк Исеман, бивш директор на Y Combination. Опитите на компанията противоречат със соларното геоинженерство, където частиците се изпускат в атмосферата с цел да отразят слънчевата светлина обратно в космоса, за да се намали глобалното затопляне. Все още няма достатъчно доказателства дали технологията може да ни помогне да се преборим с изменението на климата.

Изглежда обаче, че Make Sunsets обича експериментите и пуска балоните без никакви регулаторни одобрения или съвети от научни агенции. Балоните са пуснати от Баха Калифорния в Мексико през април, когато Make Sunsets още не е регистрирана – официалната регистрация на компанията е през октомври.

Как са пуснати балоните?

Исеман казва пред MIT Technology Review, че първите два балона са били по-скоро научни проекти. Исеман вкарва в тях няколко грама серен диоксид и ги напомпва с достатъчно хелий, за да е сигурен, че ще стигнат до стратосферата. На тази надморска височина се очаква балоните да се спукат и да освободят сярата, която би отразила слънчевата светлина. Тъй като няма прикрепено оборудване, не е ясно дали това се е случило и дали изобщо балоните са стигнали планираната височина.

Това обаче не го спира да развие плана си и инвестира в още балони, като той смята, че те биха могли да намалят парниковия ефект. Стартъпът набира 750 хиляди долара в рисков капитал, като някои от балоните са продадени на инвеститори.

Исеман се надява, че бъдещите балони ще носят със себе си още по-голямо количество сяра, както и сензори и оборудване за измерване на въздействието на този иновативен метод. Той твърдо вярва, че заплахата от изменението на климата е толкова сериозна, че е необходима радикална намеса на човечеството.

Може би това обаче не е добра идея

От друга страна, експертите не са съгласни с този подход. Те смятат, че основният мотив на тази инициатива е финансов и това може да доведе до продаване на стоки и услуги, които не са нужни в момента на хората и Земята.

Кредитната система също е под въпрос, защото охлаждащият ефект не може да бъде изчислен за момента и може да няма никаква стойност на пазарите за климата. Цялостният експеримент е под въпрос, тъй като експертите посочват, че всеки самолет отделя по 100 грама сяра на минута.

Исеман твърди, че компанията му работи върху най-добрите технологии, които са налични и се надява да си сътрудничи с експерти, за да спасят заедно планетата.

Критици обаче казват пред MIT Technology Review, че компанията е трябвало да се свърже с геоинженерната общност преди да прави подобни експерименти и да продава балоните на инвеститори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини