11.9 C
София

Британска ваксина във вид на спрей за нос изцяло защитава животните от COVID-19

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Новият лекарствен препарат показа много висока ефективност срещу различните варианти на SARS-CoV-2. Получените резултати потвърждават по-ранните изводи на други учени, че ваксината във вид на спрей ще стане отличен начин за профилактика на COVID-19 и ще блокира вируса в мястото на неговото попадания в организма – горните дихателни пътища.

Екип британски изследователи от Ланкастърския университет представи интраназална ваксина срещу COVID-19, която при доклиничните изпитания демонстрира 100% защита при лабораторните хамстери. Две дози от тази ваксина спират проникването на SARS-CoV-2 в белите дробове и защитават организма от развитието на възпаление и други патологични поражения след контакта с новия коронавирус.

Използването на тази ваксина значително намалява риска от контактно предаване на вируса и чрез въздушно-капков път. Учените се надяват, че по този начин до значителна степен ще се предотврати разпространението на болестта и ще се намали рискът от инфектиране от човек към човек.

Въпреки че инжекционните ваксини осигуряват подобна защита, новият спрей доставя антитела до горните дихателни пътища и по този начин патогенът се блокира на най-ранен стадий и не допуска новия коронавирус да проникне в белите дробове.

Новата ваксина осигурява антитела срещу няколко варианта на SARS-CoV-2 едновременно. Това разширява степента на защита срещу COVID-19, подчертават създателите на новата ваксина във вид на спрей за нос.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини