fbpx
0.3 C
София

Важен пробив в термоядрения синтез

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Преди 10 години най-мощният лазер в света започна да бомбардира малки капсули, запълнени с изотопите на водорода с цел да бъде пресъздадена термоядрената реакция, която непрекъснато протича в недрата на звездите. Физиците от Националния комплекс за лазерни термоядрени реакции (NIH) на САЩ направиха важна стъпка в постигането на тази цел. Миналата седмица едно-единствено лазерно бомбардиране задейства термоядрен взрив, който произведе осем пъти повече енергия, постигана с помощта на тази инсталация. Получени бяха 1,35 мегаджаула, като това е около 70% от енергията, необходима за работата на лазера.

Досега с помощта на тази апаратура не можеше да се постигне повече от 3% от енергията, необходима за генерирането на мощните лазерни лъчи. Постигнатият изключително важен резултат е осъществен благодарение на подобрената конструкция на обвивката, в която се намира капсулата с горивото и в по-точното насочване на лазерите.

В този конкретен случай 192 лазерни лъча са фокусирани върху малка сфера и я облъчват с кратки импулси с енергия от 1,9 мегаджаула. Сферата е запълнена с деутерий и тритий, и е покрита с тънък слой от злато. Под въздействието на мощните лазерни лъчи златото се изпарява и генерира мощно рентгеново излъчване, което взривява капсулата и възпламенява горивото. Съставените компютърни модели показват, че това трябва да е достатъчно за непрекъснатото генериране на енергия чрез термоядрен синтез.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини