Как да разпознаваме псевдо-наука и квантови шарлатани?

4
694
На форума Ratio д-р Холм Геро Хюммлер ще говори за псевдо-физика и бизнес езотерика

Всяка година учените преминават нова граница в познаването на Вселената – от най-големите космологични въпроси до най-малките градивни частици на света около нас. Но колкото повече знаем, толкова по-трудно е да го предадем на ясен и достъпен език, а това отваря врата за интерпретации много далеч от науката.

Как да разпознаем такива псевдонаучни обяснения ще обясни д-р Холм Геро Хюммлер по време на форума за популярна наука Ratio – на 9 юни в Sofia Event Center.

Д-р Хюммлер е физик, работил по проекти в ЦЕРН и Националната лаборатория Брукхейвън в Ню Йорк. Има опит в бизнес консултирането, а от 90-те години се занимава и с активна комуникация на наука. Няколко години е част от редакционния екип на списание Skeptiker. След това започва да разследва различни твърдения, свързани с псевдо-физика, бизнес езотерика, модерни конспиративни теории и свръхестествени твърдения от света на бойните изкуства.

Често шарлатани, конспиратори и лечители цитират доказани учени или прес съобщения от известни институти – а те звучат впечатляващо сходни със собствените им твърдения. Поради това много хора остават с впечатлението, че модерната физика може да се използва за доказване на безкраен списък от свръхестествени твърдения.

„Квантовото лечение се смята за форма на духовно лечение, но квантовите лечители твърдят, че практикуват физика,“ обяснява д-р Хюммлер и допълва: „Дийпак Чопра обяснява квантовото лечение с нелогични физични ефекти от “квантовото механично тяло”. Това са едни от многото примери за псевдо-физика, която трябва да можем да разпознаваме.“

Според д-р Хюммлер, повечето учени не обръщат внимание на тази нарастваща тенденция и не конфронтират подобни твърдения. Това оставя публиката с грешна информация, без възможност за вземане на информиран избор. Какво можем да направим, за да ограничим тази мистификация на физиката и процъфтяването на квантовата езотерика?

Ще научим повече от презентацията на д-р Хюммлер на Ratio. Форумът покрива различни научни теми на разбираем и достъпен за всеки език. Събитието стартира през 2012 година, а на последното издание през ноември бе посетено от над 700 гости.

В пролетното издание на Ratio 2018 ще стане дума още за тъмна материя и космология, както и за математика и използването й за предотвратяване на епидемии. Повече за темите можете да научите на http://ratio.bg/forum2018/


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари