fbpx
11.7 C
София

Метавселената се насочва към работното място

Най-четени

Метавселената не е мимолетна мода. Вероятно идва на работно място близо до нас – или някои части от основата вече са там.

Ciena наскоро поръча доклад, за да разбере по-добре настроенията на бизнес професионалистите относно метавселената на работното място. Това, което установи, беше, че апетитът към нея е по-ненаситен, отколкото бихме могли да предвидим. От анкетираните 15 000 бизнес професионалисти по целия свят, повече от три четвърти (78%) заявяват, че биха участвали в по-завладяващи изживявания, за разлика от настоящите инструменти, като видеоконференциите.

Интересно е, че 87% от бизнес професионалистите потвърдиха, че биха се чувствали комфортно да провеждат срещи с човешки ресурси във виртуално пространство; 71% от професионалистите виждат как метавселената става част от съществуващите работни практики; и 40% смятат, че бизнесът им ще се отдалечи от традиционната/статична среда за сътрудничество към по-завладяваща и базирана на виртуална реалност среда през следващите 2 години.

Това може да се дължи на пандемията, която ускори преминаването към работа от вкъщи и срещи чрез решения за телеконференции. Резултатът е, че хората, които някога са били против отдалечени срещи, сега вярват в повишаването на производителността, което тези технологии осигуряват.

Метавселената на работното място: Отвъд 2D

Приложенията, които се разработват за метавселената, предлагат на света на бизнеса освежаващо подобрение спрямо настоящите решения. Те позволяват завладяващо изживяване, метавселена на работното място, което гарантира, че отдалечените срещи стават интерактивни.

Всичко се свежда до потапяне и способността да се премине отвъд 2D взаимодействията в интерактивна среда. Това е нещо като сливането на лично взаимодействие и телеконференция, за да се превърне в нещо по-интересно. 

Във връзка с това, когато става въпрос за избор на техен аватар за виртуалния свят, 35% от бизнес професионалистите биха избрали такъв, който отразява реалния им свят, 22% биха избрали идеалистична версия и само 10% биха избрали фигура от поп културата .

Ясно е, че метавселената предлага на хората избор за това как да взаимодействат с другите и как да се представят. 2D среда се превръща в 360-градусово виртуално пространство, което предлага неограничени възможности. Това означава, че дните на котешки филтри, които упорито не се изключват, може да станат нещо от миналото, като метавселената ни позволява да се представяме във виртуално потапящо пространство без разсейвания от външния свят.

Широчина на честотната лента: Основата на мета-живота

Жизнената сила на тези приложения е честотната лента. Без надеждни мрежи тежестта на виртуалната среда може да се срине. За да бъде метавселената наистина жизнеспособна опция, честотната лента трябва да бъде постоянна и да позволи на големи количества трафик да преминават бързо през широкообхватни мрежи, като същевременно минимизира латентността.

За много това е проблем, който може да помрачи перспективите им за метавселената на работното място, като 38% от тях изразяват опасения, че настоящите им мрежи няма да могат да се справят с допълнителната тежест. Всъщност надеждността на мрежата е по-голяма грижа от убеждението, че завладяващите приложения/инструменти все още не са широко достъпни.

Загрижеността е добре обоснована, особено като се вземе в предвид, че с гъвкавостта на работата от вкъщи, която сега е неразделна част от всяко работно място, се очаква жилищните мрежи и 5G да се справят с голяма част от тежкото повдигане на честотната лента. Ако не успеят, метавселената може да се превърне в проблемна кавга, която фирмите изхвърлят като сладка играчка, която не е достатъчно здрава за критична употреба.

Доставчици на услуги, позволяващи утрешните изисквания

Доставчиците на услуги вече предвиждат допълнителните изисквания и инвестират сериозно в нови мрежови архитектури и технологии, които позволяват повече трафик през техните съществуващи инфраструктури. Те все повече подобряват мрежите си с технология за автоматизация и изкуствен интелект (AI), активирани от комбинацията от възможности за анализ и програмируем софтуер, които ги правят адаптивни.

Адаптивна виртуална програмируема мрежа може да идентифицира повреда и да се самоизлекува, без необходимост от техник. Той може да черпи ресурси – изчисления, съхранение, честотна лента – от недостатъчно използвани зони, за да увеличи други части на метавселената, наблюдавайки повишена активност и да се връща автоматично, когато е необходимо.

Освен това, с работното място вече навсякъде, срещите в метавселената трябва да работят безпроблемно, където и да влезе потребителят. Кафенетата и домовете в края на града сега на практика са офисите на утрешния ден. Мрежовите оператори също инвестират все повече в създаването на лесен достъп до крайни изчислителни възможности, за да намалят латентността на мрежата и да подобрят надеждността й.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини