fbpx
4.8 C
София

От 2025 година металургичният гигант ArcelorMittal започва производството на „зелена“ стомана

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Всяка година в световен мащаб се произвеждат около 1,8 милиарда тона стомана, като при този процес в атмосферата се изхвърля огромно количество въглероден диоксид. На производството на стомана се дължат около 7-8% от глобалната антропогенна емисия на СО2 и това е една от основните мишени за държавите, които се опитват да намалят своята въглеродна следа. В това отношение компанията ArcelorMittal обяви плановете си да изгради в Испания вторият в света завод за стоманодобив с нулева емисия на въглерода. Към 2025 година новият завод ще произвежда около 1,6 милиона тона „зелена“ стомана.

Мултинационалната компания ArcelorMittal в продължение на десетки години бе най-големият производител на стомана, но наскоро слезе от първото място, понеже заради COVID-19 пандемията производството на стомана рязко намаля. А сега компанията подписа договор с правителството на Испания за изграждането на първия в света завод за стоманодобив с нулева въглеродна емисия. Проектната мощност на този обект е 1,6 милиона стомана годишно. Цената на проекта е 1 милиард евро.

Компанията възнамерява да декарбонизира и двете ключови фази в производството на стомана – редуцирането на желязото, за което обикновено се използва кокс и цялостната промяна в работата на доменните пещи, в които се използват въглища. Вместо кокс ще се използва зелен водород, който е получен с помощта на електрическа енергия от възобновяеми източници. За втората фаза ArcelorMittal ще изгради хибридна електродъгова пещ от ново поколение за 1,1 милиона тона стомана, която също ще се захранва със зелена електрическа енергия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини