fbpx
3.5 C
София

САЩ работи върху нов тип ArF за ефективен термоядрен синтез

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Счита се, че възможността за получаването на безкрайна и чиста енергия от водород в произволни количества фундаментално ще промени нашата цивилизация. Към днешен ден проблемът на термоядрената реакция е в това, че за нейното стартиране и поддържане е необходимо повече енергия, отколкото термоядрения синтез дава на изхода, но учените постепенно се справят с това. Специалистите на изследователската лаборатория на Военноморските сили на САЩ (AFL) може би са на път да сбъднат мечтата за достъпът до термоядрена енергия.

През последните 75 години основната задача на учените бе да създадат плазма с температура 100 милиона градуса по Целзий и да постигнат налягане, при което започва възникването на термоядрен синтез. Тази реакция трябва да продължи възможно най-дълго, като освен това трябва да бъде евтина и компактна.

Новият тип лазер с използването на аргонов флуорид, който се разработва от AFL, е предназначен за използване в инсталация с инерциален управляем термоядрен синтез. В тази инсталация капка деутерий или тритий попада под въздействието на многочислени лазери, които за съвсем малка част от секундата я нагряват и пресират дотолкова, че атомите на водорода се взривяват, започват да се съединяват и при този процес отделят огромно количество енергия.

Новият ултравиолетов лазер може да прехвърля енергия в тази капка термоядрено гориво с много по-голяма ефективност в резултат от което се постига по-качествена термоядрена реакция. Специалистите на лабораторията подчертават, че КПД на новата лазерна система е 16%, докато досега използваните лазери с криптонов флуорид имат КПД 12%. Това дава възможност за стократно увеличаване производителността на реакцията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини