Учени изобретиха пяна, която спира боеприпаси както стомана

0
1240

При изработката на броня, способна да спре куршум, двете най-важни неща са теглото и издръжливостта на проникване. Обикновено двете се противопоставят едно на друго. Един дебел слой стомана може да спре много куршуми, но теглото му е абсолютно неподходящо за повечето употреби.

Проучване на нов материал показва обещаваща възможност за комбинация на двете свойства – лек продукт, който да носи достатъчна защита. Става на въпрос за метална пяна, която е лека, но се приближава до защитните свойства на стоманата. Основното и приложение ще е в бронирани превозни средства. Пяната ще заеме мястото на листите стомана и ще работи заедно с останалите компоненти от защитата.

Изработена е от множество малки метални сфери, които са кухи. Добавен е слой керамика от външната страна. Формата на топчетата им позволява да абсорбират кинетичната енергия на боеприпасите, за да не стигнат до намиращото се зад тях. В случая това ще са пътници.

Теглото ѝ е повече от наполовина по-леко от това на стоманата. Превозните средства ще станат по-бързи и по-маневрени заради намаляващата тежест, без да е компрометирана сигурността им.

Учените смятат, че могат да постигнат още по-добри резултати като тегло и степен на защита чрез иновация.

„Откритията ни са на база тестове на брони, които направихме с композитна метална пяна, готово керамично покритие отпред, алуминиево покритие отзад и лепило. За сега сме оптимизирали само състава на пяната. Заменихме с нея стоманената плоча от бронята. С допълнителна работа може да подобрим резултата. Например можем да оптимизираме взаимодействието на керамиката, пяната и алуминия, начина на залепване и дебелината. В крайния вариант на бронята, тя ще е с още по-ниско тегло и още по-голяма ефективност“, каза Asfaneh Rabiei, съавтор на проучването.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за