Учен: Скоро ще разберем, че вселената е холограма и това ще промени всичко

11
5351

Звучи ли ви като идея, която се е родила в главите на няколко пияни младежи на музикален фестивал в 3 сутринта. Според Kostas Skenderis, лидер на катедрата по Приложна математика и Теоретична Физика към Университета на Саутхямптън, обаче това всъщност е нещо реалистично.

Според него в недалечно бъдеще ще трябва да приемем тази идея.

Холографската теория гласи, че всичко, което чуваме, виждаме и усещаме идва от плоска двуизмерна равнина – както холографския стикер на банковата ни карта, разказва той пред Metro.

3D света, който изживяваме е „кодиран“ в реалната 2D вселена, както гледаме 3D филм на 2D екран. Идеята звучи откачено, но може да промени представите за вселената, така както квантовата механика го прави преди 100 години, обяснява Skenderis.

Концепцията може да доведе до нови технологии, както теориите на Айнщайн доведоха до създаването на GPS. Може да ни помогне да отговорим и на вечни въпроси като например „Какво се е случило преди Големия взрив.

„Преди 100 години квантовата механика и теорията на относителността промениха начина, по който виждаме физическата реалност. Идеята, че Вселената е холограма е подобно преместване на парадигмата. Предполага, че има по-дълбока структура във времето и пространството.“, казва той.

Ученият не е сам в тази идея

В научни трудове идеята, че светът се намира в 2D обвивка се обсъжда от десетилетия. През 2017, той и екипът му разглеждат идеята като анализират „ехото“ от началото на вселената, което все още се долавя – така нареченият Космически Микровълнов Фон.

„Там има информация за ранната Вселена, следствието от Големия взрив, което наблюдаваме днес (посредством сателити част от програми като Planck на Европейската космическа агенция например). Доказателство, което можем да наблюдаваме, за холографията идва от анализирането на структурата на тази радиация. Сравняваме я с холографски модели за предвиждане на ранната вселена. Има огромно сходство. “

Идеята, че това, което виждаме, не е реално идва от черните дупки, когато се анализират чрез принципите на квантовата механика, обяснява Skenderis

„В някои ситуации те ясно се държат като двуизмерни обекти. Черните дупки са обекти със силно гравитационно поле, от което дори светлината не може да излезе.“

 „Връщайки се назад във времето, има определен момент (Големият взрив), където теорията на относителността на Айнщайн спира да работи. Тя има нужда да се замени от нещо по-завършено, което комбинира общата относителност с квантовата механика. Холографските модели правят това.

Те ни позволяват да питаме (и да отговаряме) въпроси като: „Имало ли е нещо преди Големия взрив, преди времето и пространството, които възприемаме днес, да съществуват?“, „Какви са били законите на физиката преди този взрив?“. Тези въпроси стават научни и по тях може да се прави дебат.“

Skenderis вярва, че холографската теория може да ни донесе нови технологии. Никой не е могъл да предвиди приложенията на теорията за електромагнетизма, когато е формулирана за пръв път. Преместваме се 150 години напред и виждаме, че не можем да си представим живота без електричество. Кой е успял да предвиди, че теорията за гравитацията на Айнщайн ще се използва в GPS технологията след 100 години?

 

 

 

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
4 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

За учителя Дънов няма ли да пуснете статия?

Кольо
Кольо

Много пожълтя сайта, откакто вече няма кой да различава истинската наука, от милионите глупости, които иначе уж истински учени пускат да се търкалят в мрежата. Явно в западните страни феодалните учени старчета скучаят също като нашите в БАН и се занимават да пускат всякакви измишльотини, за да привлекат внимание и пари към себе си. Има един термин…attention whore

Капитализъм
Капитализъм

Ти учен ли си или автомонтьор, защото по думите ти, по-скоро си второто. Успех с даването на акъл на Бербатов, Григорд Димитров и т.н. Никой в света нищо не знае за Българи, живеещи в България, защото те са изостанали интелектуално и цивилизационно.

ngc-bg
ngc-bg

@Капитализъм – държиш се гнусно! Много компетентно се опитваш да наведеш хората към отчаяние от род и родина. Като човек, който е поживял малко и в чужбина – това е гнусна пропаганда, имаща за цел натъпкване в съзнанието на хората, колко е лошо в България. Както и пресата и медиите – дай да се изкажем зле, дай да покажем ужас. Защо не свършиш нещо позитивно (реторичен въпрос – явно не можеш)? Излез да поживееш в чужбина и тогава разсъждавай! А откровенните глупости, кой е бил изостанал интелектуално, просто няма какво да ги коментирам – достатъчно сме успелите, интелиугентлни хора тук,… Виж още »

favr
favr

кво общо имат бербатов и григор димиторов тука…? те ли са писали статията ? или сайта е техен…? о най-възвишений, интелектуано и духовно…

Мартин Добрев
Мартин Добрев

Това всъщност е изследване на НАСА като теория и го имаше подробно показано по National Geographic защо го мислят като много вероятно. Някои от тези серии беше https://youtu.be/jPyp1_OwUYo?t=9

Кольо
Кольо

НАСА не са ваксинирани от развиването на безсмислени и неползотворни изследвания(освен за тези, които вземат заплати и премии да ги вършат).

аааа
аааа

Саутхемптън т.е пореднитр идеи на британски учени…

д-р Събева
д-р Събева

Дори и да е вярна холографската теория, тя не дава нищо друго освен друг начин за представяне на съществуващите модели.
Една точка в пространството може да се описва в математиката по различни начини – например в зависимост от координатните системи.
Какво общо има примера с електромагнетизма ?
Електромагнетизма ни е дал възможност да работим с реални сили и явления ?
Холографската теория какво по-различно ще ни даде ? Начин за работа с някакви виртуални сили и обекти ли ?

Тримш
Тримш

Тази теория лежи на струнната теория. Не се превъзнасяйте. Нито е нещо ново, нито нищо.

НАСАКОТО ЯКАТА
НАСАКОТО ЯКАТА

Земята е плоска. Тва синьото(небето) дето се вижда е на баба ви парашутните гащи!!