fbpx
-0.8 C
София

Генератор на псевдослучайни числа на базата на GPS

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В рамките на проекта ephemerand е подготвена реализацията на нов тип генератор на псевдослучайни числа, в който се използват специфични за GPS сателитите параметри, като например характеристики на орбитата, йоносферният шум и отклоненията на свръхточните часовници. Тези параметри се обновяват ежедневно и тяхното значение предварително е непредсказуемо. Отчитат се общо 10 непредсказуеми променящи се параметъра, значенията на които се хешират с помощта на функцията BLAKE-2b.

Основната особеност на предложения генератор е, че той дава възможност за синхронното получаване на еднакви последователности от псевдослучайни числа в произволна точка на Земята. Стартирането на генератора на различните компютърни системи в един и същи ден дава еднаква поредица от псевдослучайни числа. При това, невъзможно е да предварително да се предскаже каква последователност от числа ще бъде генерирана на следващия ден. Но са възможни проверката и възстановяването на поредиците псевдослучайни числа, генерирани в произволен момент от миналото (базата данни с историята на промените на GPS параметрите е публична).

Достойнствата на този подход са автономността и изключване на каквото и да било външно влияние на генериращите параметри. За получаването на поредиците числа не се използва интернет и значенията не могат да бъдат променени от трето лице. На теория, службите за поддръжка на GPS системите биха могли да променят някой параметър, но това ще доведе до промени в самата GPS система – ще се намали нейната точност, което ще доведе до негативни икономически последици. А за цялостното изключване на подобни ситуации се предлага използване параметрите и на подобните конкурентни системи, като например GLONASS, BDS и Galileo.

Генераторът ephemerand може да се използва при генерирането на еднократни пароли, във финансовите системи и т.н.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини