Английска благотворителна организация финансира иновативен проект, който използва 3D принтиране, за да промени как се извършват сърдечни операции на деца. Така те ще станат по-ефективни. Wessex Hearbeat работи с университетската болница в Саутхямптън в борбата срещу вродените сърдечни болести.

Идеята е чрез 3D принтиране да се изработи точно копие на сърцето на пациента. Използва се технология на Axial3D – компания, която принтира 3D обекти с медицинска цел.

Как се случва всичко?

Планирането е ключов момент. Моделът на сърцето се изработва от компанията на база на сканиране с компютърна томография или магнитно-резонансна томография. Процесът отнема около 48 часа. Получава се толкова точна репродукция, че може да се открият дори миниатюрни аномалии, които са пропуснати преди това.

Така хирурзите могат да планират операцията до последния детайл, да са подготвени за евентуални проблеми и да намалят инвазивните процедури до минимум.

Въпросните сърца в последствие могат да се използват за обучение и практика от студенти, след като хирурзите приключат с работата си.

Напоследък има и сериозен прогрес в областта на биопринтирането. Това е еквивалента на 3D принтирането, но се създава истинска тъкан или цели органи. Това може да доведе до големи пробиви в регенеративната медицина, моделирането на болести и тестването на лекарства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари