11.9 C
София

Първият комерсиален електрически самолет направи тестов полет

Най-четени

Въздушна линия от Ванкувър е близо до пускането на полети с първия електрически самолет. На 10 декември е извършен успешен тестов полет. С Harbour Air ePlane е направено 10-минутно пътуване над реката Фрейзър в Ричмънд.

Самолетът е 6-местен и е разработен в партньорство с magniX. Harbour Air планира да се оборудва с още такива самолети за надморско пътуване, базирани на ePlane.

MagniX споделя кратко видео на тестовия полет

Изпълнителният директор на Harbour Air, Greg McDougall, отбеляза случая с публично изявление.

„Изключително горд съм от ролята на екипа на Harbour Air в преначертаването на безопасността и иновацията в авиацията и хидроплановата индустрия. От много време Канада държи важна роля в историята на авиацията. Да бъдем част от това невероятно постижение, което е първо в света, е нещо, с което всички можем да се гордеем“, казва той.

След като теста е успешен, двете компании ще подадат документи за сертификация и разрешение за полети с ePlane. След това ще започне разработката на останалите самолети. Според Fortune, Harbour Air смята, че сертифицирането ще отнеме около 2 години, а комерсиалните полети ще започнат през 2022-ра.

Изпълнителният директор на MagniX, Roei Ganzarki, е казал пред Fortune, че зареждането с електричество на самолетите е между 60 и 80 процента по-евтино от зареждането с изкопаеми горива.

Компанията в момента тества електрическа модификация на самолета Cessna Caravan, чието зареждане струва между 6 и 12 долара за полет от 100 мили. Същото разстояние, изминато със стандартно гориво, струва 300 долара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини