fbpx
2.4 C
София

Създадоха леки и мощни батерии за бъдещите електрически самолети

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Авиостроителната компания Bye Aerospace и производителят на литиево-серни батерии Oxis Energy започнаха тестването на твърде необичайни акумулаторни батерии. Изпитанията трябва да покажат безопасността на това необичайно решение и да помогнат в изчисляването на икономическата целесъобразност на тяхното използване.

Британската компания Oxis Energy преди две години създаде литиево-сярна батерия с голям капацитет, която е достатъчно безопасна, за да се използва в електрическите самолети. Новата батерия осигурява 500 ватчаса енергия на един килограм тегло.

Тези числа са валидни за химичните вещества, а не на за самата батерия, която има корпус и електроника. Въпреки това, нейният капацитет е много голям и това дава възможност за двойно намаляване теглото на батерията, като по този начин двойно се увеличава дължината на полета на лекия електрически самолет Bye Aerospace. Ако тестовете на литиево-серните батерии докажат своята ефективност за малката авиация, компанията ще се заеме със по-солидните самолети.

„Считаме че това е първата фаза в електрифицирането на комерсиалната авиация, която в края на краищата ще стане фундамента на въздушните таксита“ – заяви Хю Хемпсън-Джонс, изпълнителен директор на Oxis Energy.

Една от причините досега да не се обръща внимание на литиево-серните батерии е, че досега при зареждане и разреждане твърде бързо се разрушаваше техният катод. Но батериите на Oxis издържат 500 цикъла зареждане/разреждане, което е на нивото на литиево-йонните батерии. Освен това, те са напълно безопасни и в тях се използва електролит, който не гори.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Гринго
Гринго
2 години

Всъщност към момента са някъде между 350 и 400 wh/kg. и около 300 пълни цикъла заряд/разряд. 500wh/kg. и 500 цикъла са просто цел в бъдещето, а не настоящо постижение.

Нови ревюта

Подобни новини