fbpx
10.2 C
София

52% от емисиите парникови газове се изхвърлят от 25 световни мегаполиса

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Заемайки едва 2% от повърхността на планетата, градовете изхвърлят в атмосферата най-много парникови газове. Ново научно изследване включва първия в историята глобален балансов отчет за емисиите парникови газове от големите градове на целия свят. Изследователите са си поставили за цел да изучат ефективността на предприетите мерки за намаляване на емисиите от 167 мегаполиса с най-различна структура.

През 2015 година 170 държави подписаха Парижкото споразумение, с което се задължиха да ограничат средната  годишна температура в пределите на 1,5 °C и си поставиха цел рязко да намалят изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. Но докладът на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) от 2020 година показа, че средната температура продължава да расте и към края на 21-ви век ще достигне 3 °C.

В представения отчет се казва, че към днешен ден над 50% от населението на Земята живее в градовете. Направеното изследване показа, че именно градовете са източник на 70 и повече процента от емисиите на парникови газове и носят отговорността за декарбонизацията на Световната икономика.

Авторите на тази научна работа са анализирали данните от въглеродните среди на 167 града от 53 държави на планетата за периода от 2012 до 2016 година. Включени са градове от Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Африка и Океания.

Изследването показа, че градове с високо ниво на парникови газове има както в развитите, така и в развиващите се страни, но най-големите замърсители на планетата са азиатските мегаполиси, каквито са например Шанхай и Токио. Най-важният извод е, че над половината от емисиите на парникови газове се дължат на 25-те най-големи градове в света.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини