fbpx
0 C
София

Китай изхвърля повече CO2 от всички развити страни взети заедно

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Аналитичната компания Rhodium Group представи доклад, според който емисиите на парникови газове в Китай са се увеличили над три пъти през последните 30 години и към днешен ден са 27% от глобалните парникови емисии. На второ място е САЩ с 11% глобален дял парникови газове, а на трето е Индия с 6,6%. Всичките 27 държави на Европейския съюз генерират около 6,4% от антропогенните емисии. Според тази информация, Китай самостоятелно изхвърля парникови газове колкото САЩ, 27-те страни на Европейския съюз, Индия и Индонезия (3,4%) взети заедно.

Бурно растящата икономика на Поднебесната е основната причина Китай да бъде най-големият източник на замърсяващи земната атмосфера вещества. Докато емисиите на парникови газове на развиващите се страни от 1990 година до днес са останали на едно и също ниво, в Китай те са се утроили.

Аналитиците на Rhodium Group посочват и друг важен показател. На всеки жител на Китай се падат по 10,1 тона вредни емисии, което е малко по-малко от средното значение за страните, участващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – 10,5 тона. В това отношение все още лидер е САЩ – 17,6 тона вредни емисии на човек. Президентът Байдън обеща към 2030 година да намали този показател с 50%.

Бързото възстановяване на икономиката на Китай след пандемията дава основание да се предположи, че вредните емисии на глава от населението скоро ще превишат средното значение за страните от ОИСР.

КНР вече взема необходимите мерки – през 2018 година комунистическата партия на Китай наложи забрана за строителството на нови въглищни електроцентрали. Едновременно с това започнаха масови строежа на нови електрически и вятърни електроцентрали. Но засега изкопаемото гориво е основният източник на енергия за промишлеността и транспорта на Поднебесната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини