fbpx
7.6 C
София

Запознайте се с MARVEL: четирикракият робот, който се катери по стени и тавани

Най-четени

Изграждането и обезопасяването на високи сгради и тесни пространства не е лесна задача. Подобна работа крие опасности за хората.

Затова екип от изследователи от Корейския институт за науки и технологии разработва четирикрак катерещ се робот. Неговите магнитни крака са създадени именно с цел да улеснят хората. Изследователската работа на екипа бе наскоро публикувана в списанието Science Robotics.

Името на робота е MARVEL – съкращение от Magnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion. Той тежи 8 килограма и може да се движи бързо по различни повърхности като метален под, стени и тавани. MARVEL е предназначен за ситуации, в които хората биха били изложени на риск.

„Роботите с магнитни крака биха могли потенциално да извършват различни маневри в затворени пространства и на голяма височина“, казва се в проучването.

Колко способен всъщност е MARVEL?

Най-голямото предизвикателство пред екипа е да създаде перфектната подредба за адхезионните механизми, които позволяват на робота да се задържа върху метални повърхности и улеснява движението му срещу естествената сила на гравитацията.

Учените използват електромагнити и магнитни еластомери (вид полимер), които всъщност изграждат магнитните крака на робота.

MARVEL може и да сканира повърхности за кухини и дупки. Учените са програмирали робота да се движи около и над подобни препятствия. Технологията е базирана на това как котките използват предните си лапи, за да проверят дали обектът е безопасен. Роботът е тестван по различни начини – прескачане на празнини и високи препятствия, катерене от пода към стената и от стената към тавана. Тестовете показват, че роботът се движи с до 0,7 метра в секунда и с максимален полезен товар от 3 килограма.

Екипът тества робота върху стоманен резервоар.

„Въпреки че повърхността на резервоара за съхранение не беше извита, нито покрита с прах или боя, MARVEL успя да се изкачи по повърхността със скорост от 0,35 метра в секунда, като избягваше всички издатини, които биха могли да му попречат“, пише в изследването.

Целта е четирикракият робот да замени физическата работа на хората при проверки на рискови височини или тесни пространства. Изследването подчертава, че MARVEL има потенциал да „изследва различни обекти като сгради със стоманена конструкция, мостове, кораби или резервоари за съхранение“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини