fbpx
18.8 C
София

Google вероятно знае къде се намирате в момента – ето как да спрете това

Тези лесни стъпки ще попречат на Google да ви следи, където и да отидете

Най-четени

Вероятно бихте се стреснали, ако някой следи къде ходите всеки ден, нали? Вярвате или не, но точно това правят Google и други компании онлайн. Google предлага много полезни приложения, но ако имате някое от приложенията на технологичния гигант на вашия iPhone или Android устройство, има вероятност компанията да знае постоянно местоположението ви. Дори ако историята на местоположението на профила ви в Google е деактивирана, някои приложения на Google все още могат да съхраняват местоположението ви с времеви отпечатък.

След разследване на Associated Press през 2018 година, Google добави функции, за да улесни контрола върху това какви данни за местоположение и други данни се запазват и какви се изтриват с функции като „Вашите данни в приложението карти на Google“ и „Търсене“, които ви дават бърз достъп до контрола на местоположението ви.

Въпреки това през януари тази година, Google беше съдена от няколко държави заради използването на данни за местоположението. В исковете се твърди, че Google прави „почти невъзможно“ за хората да предотвратят проследяването на местоположението си. Google се защити срещу обвиненията, като заяви, че исковете са неточни и се основават на остарели твърдения за нейните настройки.

Добрата новина е, че има настройки, които можете да проверите, за да се уверите, че Google не ви проследява. От Cnet подготвиха тази статия с нужната информация как да проверите и изключите проследяването от Google и какви могат да бъдат резултатите от това.

Изключване на проследяването на местоположението в Google

Ето как да спрете възможността на Google да регистрира местоположението ви.

 1. Отворете Google.com в браузъра си за настолни компютри или мобилни устройства и влезте в профила си в Google, като използвате бутона в горния десен ъгъл.
 2. Изберете иконата на вашия потребител в горния десен ъгъл и изберете Управление на профила ви в Google.
 3. Изберете Privacy & personalization (Поверителност и персонализиране).
 4. Под Things you’ve done and places you’ve been (Нещата, които сте правили, и местата, на които сте били) изберете Location history (История на местоположението) в полето History settings (Настройки на историята). Така се отварят контролите на активността.
 5. Под Location History (История на местоположението) изберете бутона вдясно с надпис Turn off (Изключи). Това отваря изскачащ прозорец.
 6. Превъртете до долната част на този прозорец и изберете Пауза.

Изключването на историята на местоположението премахва само мястото, където сте били, от функцията Timeline/Дневник на Google Maps, която регистрира местоположението ви с определени данни в определен момент. В страницата за поддръжка на Google по въпроса се казва, че дори когато е изключена, „някои данни за местоположението може да продължат да се записват в други настройки“, като например активността ви в уеб и приложенията. Google казва, че използва тези данни, за да направи функциите по-персонализирани и полезни, и че тази информация никога не се споделя с трети страни или рекламодатели. Но ако това все още не ви устройва, с още няколко стъпки можете да спрете Google да знае къде се намирате 24/7.

Какво ще попречи на Google да съхранява тази информация?

Спирането на тази настройка не позволява на Google да съхранява маркери за местоположение, свързани с конкретни действия, и спира съхраняването на информация, събрана от търсения или други дейности. Ако я изключите, приблизителното ви местоположение остава поверително, както и други места, на които ходите – като домашния ви адрес.

Имайте предвид, че за да използвате ефективно някои функции, като например приложението за Карти на Google все още ще трябва да има достъп до местоположението ви. Изпълнението на горните стъпки обаче предотвратява съхраняването на бъдещи дейности. Когато Google записва във времето вашата активност в рамките на общ район, това е в обхват от над 1 квадратна миля с обикновено повече от 1000 потребители, за да се защити личната неприкосновеност. В помощната страница на Google по този въпрос се казва, че това им помага да откриват необичайна дейност, например влизане от друг град, като същевременно запазват личната неприкосновеност.

Въпреки това можете да дадете разрешение на Google да използва точното ви местоположение, като конкретен адрес – за най-добрите резултати от търсенето за мястото, където се намирате.

Плюсове и минуси на изключването на проследяването от Google

Изключването на тази настройка по подразбиране има и някои недостатъци. Въпреки че настройките на Google може да изглеждат натрапчиви за някои, те също така помагат за култивирането на изключително персонализирано онлайн преживяване, като например помагат на хората да намират близки фирми вместо такива в друг град или да виждат персонализирани реклами. Според Google те помагат на потребителите да получават по-подходяща информация вместо случайна.

Изключването на проследяването означава, че ще виждате по-малко релевантни реклами, по-малко полезни препоръки за търсене и ще получите по-малко персонализирано преживяване като цяло, използвайки търсачката и нейните приложения и услуги. За тези, които харесват персонализираните реклами, изключването на проследяването ще попречи на Google да предвиди какво може да ви интересува. За тези обаче, които отдават приоритет на поверителността над всичко, изключването на тази настройка може да си струва загубата на специфичност.

Изводът: Можете да запазите неприкосновеността на личния си живот и да загубите персонализираното интернет изживяване или да продължите да виждате подходящи реклами и предложения за търсене вместо по-случайна, нефилтрирана информация.

Изтриване на старата история на местоположението ви

Деактивирането на проследяването ще попречи на Google да съхранява нова информация за местоположението, но няма да изтрие всички събрани преди това данни. Ето как да изтриете тази информация.

 1. Отворете Google.com в браузъра си за настолни компютри или мобилни устройства и влезте в профила си в Google, като използвате бутона в горния десен ъгъл.
 2. След като влезете в профила си, изберете иконата на вашия потребител в горния десен ъгъл и изберете Управление на профила ви в Google.
 3. Изберете Privacy & personalization (Поверителност и персонализиране).
 4. Под Things you’ve done and places you’ve been (Нещата, които сте правили, и местата, на които сте били) изберете Location history (История на местоположението) в полето History settings (Настройки на историята). Така се отварят контролите на активността.
 5. Изберете Управление на историята близо до долната част на страницата. Това отваря карта с времева линия в горния ляв ъгъл. Картата показва къде сте били, а времевата линия показва къде сте били по кое време.
 6. За да изтриете местоположението си за определена дата, изберете датата във времевата линия. След това тази дата ще бъде показана под времевата линия. Изберете иконата за кошче вдясно от датата. В изскачащия прозорец изберете Изтриване на деня.
 7. За да изтриете цялата история на местоположението си наведнъж, изберете иконата за кошче в долния десен ъгъл на картата, близо до опциите за показване на карта и сателит.
 8. В изскачащия прозорец изберете квадратчето с надпис I understand and want to delete all Location History (Разбирам и искам да изтрия цялата история на местоположението). Изберете Delete location history (Изтриване на историята на местоположението).

Спиране на събирането на информация от Google за вашата активност в интернет и приложенията

Когато създавате нов акаунт в Google, Google свежда до минимум количеството данни, които събира, като по подразбиране съхранява само 18-месечна активност в уеб и приложения – всичко по-старо се изтрива автоматично. Ето как да спрете Google да събира бъдещата ви активност в уеб и приложения.

 1. Отворете Google.com в браузъра на настолния или мобилния си компютър и влезте в профила си в Google, като използвате бутона в горния десен ъгъл.
 2. След като влезете, изберете иконата на вашия потребител в горния десен ъгъл и изберете Управление на профила ви в Google.
 3. Изберете Privacy & personalization (Поверителност и персонализиране).
 4. Под Things you’ve done and places you’ve been (Нещата, които сте правили, и местата, на които сте били) изберете Web & App Activity (Дейност в мрежата и приложенията) в полето History settings (Настройки на историята). Това отваря функцията Контрол на дейността.
 5. Изберете Turn off (Изключване) под Web & App Activity (Дейност в мрежата и приложенията).
 6. Превъртете до долната част на изскачащия прозорец и изберете Пауза.
 7. Изберете Got It (Разбрах).

Автоматично изтриване на историята на местоположението и активността ви

Можете също така автоматично да изтриете историята на местоположението и активността си в Google, ако предпочитате историята ви да се изтрива автоматично на определени интервали от време. Ето как:

 1. Отворете Google.com в браузъра на настолния или мобилния си компютър и влезте в профила си в Google, като използвате бутона в горния десен ъгъл.
 2. След като влезете в профила си, изберете иконата на вашия потребител в горния десен ъгъл и изберете Управление на профила ви в Google.
 3. Изберете Privacy & personalization (Поверителност и персонализиране).
 4. Под Things you’ve done and places you’ve been (Неща, които сте правили, и места, на които сте били) изберете Web & App Activity (Дейност в мрежата и приложенията) или Location History (История на местоположението) в полето History settings (Настройки на историята). Това отваря Activity Controls (Контроли на дейността) за настройката, която искате да промените.
 5. Изберете Choose an auto-delete option (Избор на опция за автоматично изтриване) под Auto-delete (Автоматично изтриване).
 6. Изберете желаната от вас времева рамка (3 месеца, 18 месеца или 36 месеца) от падащото меню Auto-delete activity older than (Автоматично изтриване на дейности, по-стари от).
 7. Изберете Next (Напред).
 8. Изберете Got It (Разбрах).

Изтриване на цялата ви дейност в мрежата и приложенията на Google

Дори и да сте спрели Google да събира вашата активност в мрежата и приложенията, Google разполага с данните ви отпреди. Ето как да изтриете предишната си активност в мрежата и приложенията:

 1. Отворете Google.com в браузъра на настолния или мобилния си компютър и влезте в профила си в Google, като използвате бутона в горния десен ъгъл.
 2. След като влезете, щракнете върху иконата на вашия потребител в горния десен ъгъл и изберете Управление на профила ви в Google.
 3. Щракнете върху Privacy & personalization (Поверителност и персонализиране).
 4. Под Things you’ve done and places you’ve been (Нещата, които сте правили, и местата, на които сте били) изберете Web & App Activity (Дейност в мрежата и приложенията) в полето History settings (Настройки на историята). По този начин се отварят контролите за активност.
 5. Изберете Manage all Web & App Activity (Управление на всички дейности в уеб и приложения) в долната част на екрана.
 6. В частта Търсене на вашата дейност натиснете Изтриване вдясно.
 7. В новия прозорец ще се покажат опциите за изтриване на Вашата Web & App Activity (Дейност в уеб и приложения) от Последния час, Последния ден, Цялото време или Потребителски диапазон. Изберете All time (Цялото време).
 8. Ще се отвори нов прозорец и ще Ви помоли да потвърдите, че желаете да изтриете дейността си, която ще бъде показана. Изберете Изтриване.
 9. Изберете Got It (Разбрах).

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини