fbpx
11.8 C
София

NASA има нужда от помощ за намирането на екзопланети

Агенцията отваря програмата за откриване на екзопланети за повече

Най-четени

Извън Слънчевата система са разкрити повече от 5000 планети, като учените смятат, че е възможно в необятната шир на космоса да има още милиони от тях.

С оглед на това учените от NASA излизат с призив към обществото да се включи активно в търсенето на далечни светове чрез гражданската научна платформа Exoplanet Watch.  

 „Чрез Exoplanet Watch можете да се обучите да търсите екзопланети и да анализирате данни чрез софтуера, който реално се използва от учените в NASA,“ пояснява Роб Зелем, астрофизик в лабораторията Jet Propulsion. „Много сме развълнувани от възможността да споделим с повече хора как реално работи науката за екзопланетите.“

Exoplanet Watch стартира през 2018 г., но достъп до нея получават ограничен брой подбрани хора, които получават шанса да разглеждат данните събрани от телескопи. Сега обаче NASA отваря вратата доста по-широко и позволява на повече хора, след като прочетат инструкциите, да свалят натрупаните данни на собствените си устройства или да ги достъпват чрез облачна услуга. Желаещите също така могат да използват инструментите за анализ на космическата агенция, за да обработват информацията.

Дори да нямате телескоп, това не е проблем

Всеки с компютър, таблет или смартфон може да помогне на астрономите като се включи в анализирането и осмислянето на наблюденията на екзопланети, натрупвани в продължение на 10 години. „Сортирането на данните от доброволци ще спести значително време за изчисление и обработка,“ допълват от лабораторията Jet Propulsion.

Участниците в Exoplanet Watch са натоварени със задачата да търсят вариации във видимата яркост на звездите, тоест промени, които са причинени от изригвания и звездни петна. Чрез транзитния метод за измервания, тези промени карат една планета да изглежда по-малка или по-голяма. „Тази дейност ще помогне на учените да предвидят променливостта на определена звезда, преди да изследват нейните екзопланети с големи и чувствителни телескопи като телескопа James Webb,“ коментират от NASA.

Тези, които имат достъп до личен телескоп могат сами да събират данни, които се комбинират с информацията от други хора, които наблюдават космоса и така се получават по-достоверни замервания на определени точки и цели. Участието на хора от различни части на земното кълбо е изключително полезно.

Едно скорошно проучване комбинира наблюдения от повече от 20 участници в платформата Exoplanet Watch, което е спомогнало да се освободят два часа от натовареността на телескопа Webb и те са били пренасочени към други важни дейности. Участието на много хора в мисиите по наблюдаване на стотици и хиляди екзопланети е изключително полезно и освобождава време, което се натрупва.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини