На Луната поникна памук

24
4275

Първият в историята биологичен експеримент на Луната завърши успешно и на естествения спътник на Земята поникна памук.

Както ви разказахме вече в Kaldata, семената бяха доставени от китайския апарат „Чанъе-4“ (Chang’e-4), който кацна на обратната страна на Луната в началото на годината, съобщи Дневник позовавайки се на „Синхуа“.

Според китайските учени това е първа крачка към изграждането на минибиосфера на Луната, което пък ще доведе до създаването на база на естествения спътник. Освен от памук, „Чанъе-4“ пренесе още семена от памук, рапица, картофи, вид зеле, както и личинки на дрозофили и дрожди, които ще помогнат за образуването на биосферата.

Заради ограничения обем на космическия апарат, семената е трябвало да са с малки размери и да са от видове, устойчиви на ниска гравитация, радиация и големи промени в температурата.

От изпратените от сондата снимки се вижда, че единствено памукът от всички други култури е започнал да расте. Той се намира в цилиндричната кутия, изработена от специални материали от алуминиева сплав. Тя е висока близо 20 см, диаметърът ѝ е малко над 17 см, а теглото ѝ е 2.6 кг.

Минибиосферата съдържа вода, почва, въздух, две малки камери и система за контрол на топлината.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
21 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ъхъ
Ъхъ

Такива експерименти отдавна са правени на станция мир.Защо трябва да се носи чак до луната не юи ясно.

LTSC
LTSC

Щото на рашките им нямат вяра,за това 😀

theimeto
theimeto

какви рашки те гонят тебе МИР = МЕЖДУНАРОДНА космическа станция. Вярно проекта може да е започнат от рашките – но отдавна много страни са се включли и е наистина международен проект вече.

pix3l
pix3l

На луната няма шанс някой да ги полее с водка… поне за сега.

Йордан
Йордан

Вече? Мир го няма от години. Малко се разби…

Калин
Калин

МИР е съветската космическа станция. международната е МКС (ISS)

LTSC
LTSC

Добре че му отвори очите на пиянката хахаха

KGB
KGB

Рашки те гонят и до Луната.

Шишо
Шишо

ъхъ ъхъ такива експерименри и на мир и на скайлаб бяха правени преди това и всичко растеше та се пукаше… само на теб не ти стигна тролската обучителна енергия за да прочетеш че обитаемите станции са защитени от радиация. Дори МИР беше защитена. А китайското е умишнело незащитено за да изследват точно това. Ъхъ? Или не ъхъ?

115
115

Да успеят да отгледат и найлон и направо да изнасят производството на дрехи и обувки там

Той
Той

На луната ама друг път!В капсула,с почва от земята и рег.темпетатура може и да поникне нещо ,но то не е поникнало на луната.Като забучат пръст в луната почва и поставят семка,и тя поникне ,да ми звъннат.
Само с глупости се занимават,осраха Земята и се върнаха да осират пак Луната.

Шишо
Шишо

нали? така боли руската широка душа. А уж китайците са ви дружки и заедно щяхте да борите долара, а те да вземат да ви задминат в космическите изследвания.
Само бой за тях! ама не върви да им нападнеш пак 1.2 милиардното население че току виж ви издухали 140 млн пияници за няколко дни.
И кво сега… вече и китайците са ви врагове…

favr
favr

пореднен жалък опит за пропаганда… при последния въоръжен конфликт от 69та китай напада русия, като жертвите от руска страна са около 60 души, а от китайска – над 1000

Шишо
Шишо

пореднен жалък опит за руска пропаганда… при последния въоръжен конфликт от 69та русия напада китай , като отхапа парче от китай, което 2017 върна без бой, щот знае че решат ли китайците ще ги смачкат кат въшки на секундата. Или пък да им спрат износа на почти всичко дето се продава в русия и са дотам – вторая актябърская и край с путин и цялата им империя. Добри са китайците с вас, щот ако не бяха жална ви майка… Ама боли че китайците успяват с усвояването на космоса, нали? Боли дето и от това ви изместват, нали? па ти си… Виж още »

favr
favr

хахахахахахахаха ти си тотално невменяем… информирай са, прочети… пък тогава пиши малоумия… има информация… потърси в гугъл за конфликта на остров дамански през 1969та, прочети тва онова и после обяснявай кой кого нападнал , кой какво отхапал, и кой кого смачкал… ти вече съвсем свободно почна да си съчиняваш исторически събития…

Шишо
Шишо

Иска ти се нали? Но да четеш не щеш. И не ти отърва че русия върна на китай заграбената с военна интервенция земя. а преди това колко историци се се изредили да обясняват че точно това парче земя е руско още от преди Христа. Ама нанайци, върнаха го, щото тоягата ще играе ако се бяха ослушвали още. Ще отречеш ли всезнайко?

favr
favr

я кажи през 69та кой кого нападна ? и кажи името на историка, който е казал, че китай напада русия… няма да отговориш, понеже не можеш… единственото, на което си способен е да си пишеш наизустените малоумия без да имат никаква връзка нито с темата, нито с реалността… под тема за памук на луната, ти си тръгнал да обясняваш преди половин век кой, кого нападнал, и то го обясняваш абсолютно лъжливо, има история, има факти… твоето непознаване и на двете води до непрестанното ти излагане под всяка тема… жалък си… и най-жалкото е, че в собственото си болно съзнание си… Виж още »

Шишо
Шишо

Е как кой? цялата съветска историография го твърди. Поискай от шефа ти болшая советская енциклопедия (сложна дума, но те трябва да я знаят), отвори я и чети. Отвори и вестниците от онова време. то пък трябва да можеш да четеш функционално, т.е. с разбиране… ама те ще се оправят и ще ти кажат какво да пишеш. Дерзай наполеоне!

favr
favr

така става, като не можеш да намериш факти, които да подкрепят безумните ти словоблудства… почваш да пишеш още по-големи слабоумия… всеки път… пак да та попитам… способен ли си да посочиш източника на кухото си твърдение, че през 1969та година ссср е нападнал китай..? или пак ше си пишеш дежурните олигофрении

Шишо
Шишо

е ти нали можеш да четеш? с разбиране. дадох ти източника, чети. Намери в интернет някой не руски източник, например китайски и чети.
или ризата ти пречи? А лекарствата как са? наполеоне велики!

favr
favr

на ти не руски източник :“В периода 1968-1969 обстановката по границата е напрегната. Китайските провокации се превръщат в ежедневие в района на острова. През нощта на 2 март 1969 година китайски военни части се прехврълят на острова и се окопават. Съветските граничари на сутринта регистрират нарушение на границата. Група граничари под командването на лейтенант Стрелников – общо 9 човека – се отправят на острова, за да отстранят от съветска територия нарушителите. Окопалите се китайци откриват огън от упор. Съветските граничари загиват под огъня на близо 300 китайски автоматчици.“…

favr
favr

и като казваш
„дадох ти източника, чети.“
, при положение, че не си посочил източник е доста малоумна постъпка, но за теб напълно нормална… а пък ако под посочения източник имаш предвид:
„цялата съветска историография го твърди. Поискай от шефа ти болшая советская енциклопедия“
и след това пишеш:
„Намери в интернет някой не руски източник, например китайски и чети.“
то това говори, че неописуемата ти, безбрежна тъпота е примесена с елементи на шизофрения…

Шишо
Шишо

шизофрения нали? Е, така е. Макар и да ти е било трудно все пак си запомнил някоя дума от лекуващите те лекари. Но сега началниците ти плащат в рубли, доволно, нали? На корем. Тъпанар психясъл.
Кво повръщаш след всеки мой коментар? Възбуждаш се ясно е, само не мога да отгатна какви са ти мераците (нямам образованието на лекарите дет те лекуват)… че да знаеш на никакъв мерак няма да ти се вържа колкото и дълго да си седяла не онодена в тролската сграда, другарко-наполеон. ама те праскаха здраво в психото нали?

favr
favr

нещо по темата за ссср, дето нападнали китай да имаш да кажеш..?
така като гледам нямаш… нормално… ти толкова си можеш… а че нямаш образование е очевидно за всички…