На Марс има алуминиеви парчета от Световния търговски център

4
48

В навечерието на десетата годишнина от атентата срещу кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, който беше извършен на 11 септември 2001 година, актуален стана един слабо известен факт, който свързва изследването на Марс и рухналите сгради. Историята за това е разказана от изданието Digital Trends.

Част от разработката на инструменти за марсианските роувъри Spirit и Opportunity е била извършена по поръчка на NASA от компанията Honeybee Robotics. По една случайност, лабораториите на фирмата се намират на около километър от мястото, където бяха кулите на Световния търговски център. След атентатите инженерите на компанията са искали да почетат по някакъв начин хилядите жертви и са намерили изключително изобретателен метод да направят това.

Хората на Honeybee Robotics са се сдобили с парчета алуминий от останките на рухналите сгради и са ги вложили в направата на инструменти за роувърите Spirit и Opportunity. Материалът е бил употребен за направата на алуминиевите щитове, които предпазват окабеляването на инструментите. За да стане инициативата реалност са помогнали кметската управа на Ню Йорк, металообработваща работилница от щата Тексас и една от лабораториите на NASA в Калифорния. По този начин двата роувъра ще останат паметници на Марс, които напомнят за трагедията, дълго след като спрат да функционират.

На долната снимка можете да видите един от въпросните щитове. Матовият метал с американския флаг върху него е взет от останките на кулите-близнаци.

Двата роувъра бяха изстреляни към Марс през 2003 година, малко преди да се навършат две години от атентатите. Spirit беше пуснат през юни, а Opportunity замина през юли. Приземяването на двете машини стана през януари 2004 година. Те завършиха основната си мисия три месеца по-късно, но останаха да работят на Червената планета дълги години след изтичането на своя гаранционен срок.

Инструментите на Honeybee Robotics, в които има алуминий от Световния търговски център служат за изследване на проби от марсианските камъни. С тяхна помощ роувърите могат да режат части от скалите за да видят от какво са съставени.

За първи път новината за интересния начин, по който инженерите на Honeybee Robotics са почели жертвите от атентатите излезе в края на 2004 година. Идеята на инициаторите е била историята да не се раздухва много по медиите. Opportunity все още функционира и работи активно на Марс – седем години след кацането си. Spirit работи до миналата година, но комуникацията с него прекъсна и вече няма шанс да бъде възстановена.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
roast_boy
roast_boy

А от атомните бомби в Хирошима и Нагазаки не знам какво и къде трябва да е излетяло. Според мен това са инсинуации за привличане на вниманието.

mKrotiFy
mKrotiFy

И аз съм пикал от облаците – кръговрата на водата не е по-различен.

maxim4o
maxim4o

Нищо никъде не е летяло, просто роувърчетата съдържат части от СТЦ под формата на излети елементи.

Marchiano
Marchiano

roast_boy явно, не си прочел цялата статия за да разбереш