Астероид с размери колкото Гибралтарската скала ще прелети близо до Земята на 19-ти април. Според астрономите, това ще стане на безопасно, но доста близо разстояние от планетата.

Астероидът се нарича 2014-JO25 и има размер около 650 метра в най-широката си част. Този астероид ще премине на разстояние около 1,8 милиона километра от нашата планета или около 5 пъти по-голямо разстояние от Земята до Луната.

Астероидът ще се приближи до нашата планета след като заобиколи Слънцето и започне да се движи в обратно направление към Земята. След това 2014-JO25 ще премине близо до Юпитер и ще се устреми към средната част на Слънчевата система. НАСА допълни, че отражателната способност на астероида е двойно по-висока от тази на Луната.

За последен път астероидът 2014-JO25 се е приближил до Земята преди около 400 години, а следващото приближаване трябва да стане след 2600 години.

Също така, утре кометата PanSTARRS ще се приближи до Земята на разстояние 175 милиона километра. Яркостта на тази комета в последно време непрекъснато нараства и вече се вижда в ранните сутрини с помощта на бинокъл или неголям телескоп.

На 19-ти април професионалните астрономи и обикновените любители ще могат подробно да разгледат тези интересни космически обекти.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "На 19-ти април ще може да се види опасен астероид"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz