Невронна мрежа бе обучена да разпознава размитите изображения

0
31

Замъгляването на части от изображенията често се използва за скриване на лична информация, регистрационни данни и други подобни. Но това маскиране на различни обекти и текст вече не може да счита за достатъчно надеждно. Група специалисти от университета в Тексас създадоха обучаема невронна мрежа, която с много висока точност идентифицира размазаните символи и лица.

 

Хората не могат да разберат, какво се вижда на подобни размити изображения, но невронната мрежа без проблем се справя с тази задача. Тя много добре разпознава текста и изображенията, размазани чрез използването на различните софтуерни методи. Новата невронна мрежа дори „вижда“ какво се опитва да скрие YouTube чрез своите инструменти за размазване на изображението. Новата система с машинно обучение засега не може да възстановява размитите изображения, но без проблем идентифицира обектите чрез сравнение с оригинала.

Използвани са отворената софтуерна платформа за машинно обучение Torch, различни алгоритми за разпознаване на лица и текст и първично обучение на невронната мрежа. Точността за разпознаване на размитите изображения от YouTube достига 80-90% и 50-75% при внимателно замазани с помощта на графични редактори изображения. Невронната мрежа най-зле се справя с обработените с помощта на програмата P3 (Privacy-Preserving Photo Sharing) – едва 17%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари