fbpx
8.6 C
София

Невронна мрежа създава индивидуално привлекателни лица според активността на мозъка

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Финландски учени обучиха генеративна състезателна невронна мрежа да разпознава данните от ЕЕГ и на тяхна база да създава изображения на мъжки и женски лица, които съответстват на индивидуалните и естетически предпочитания на всеки конкретен човек. Точността на определяне на естетичните предпочитания на индивидите с помощта на този методе е над 80%. В това научно изследване, в което са обединени информатиката и психологията, са взели участие 30 специалисти от университета в Хелзинки. Научната работа е публикувана в списание IEEE Transactions in Affective Computing.

Въпреки че ние с лекота преценяваме дали даден човек е красив или не, твърде трудно определяме факторите, които са ни подтикнали да вземем това решение. Психолозите от много години се опитват да решат този въпрос, но засега са успели да определят само основните закономерности, влияещи на нашата оценка на красотата. Така например, един от тези фактори е геометрията на лицето – неговата симетричност и приблизително еднаквите съотношения на носа към челото и брадичката. Според други изследвания, нивото на хормоните определя личната привлекателност, социалния и културния опит.

Но досега не можеше да бъде създадено изображение, което съвсем точно да съответства на индивидуалните и естетични предпочитания на всеки конкретен човек. Именно с това се заеха Мишел Спейп (Michiel Spape) и нейните колеги от университета на Хелзинки. С помощта на 30 хиляди изображения на лицата на популярни хора и знаменитости те са обучили своята генеративна състезателна невронна мрежа да създава изкуствени портрети. Създадените по този начин 120 мъжки и 120 женски портрета са показани на 30 студенти и специалисти от същия университет.

Особеното на тази научна работа е, че докато доброволците са разглеждали тези компютърни портрети, техните мозъчни реакции са били регистрирани с помощта на ЕЕГ. Измервана е реакцията на мозъка на когнитивните и моторните събития, които дават възможност за определяне на естетичното предпочитание на индивида. Данните от енцефалограмите са подавани в реално време към невронната мрежа, която по този начин получава обратна връзка за усещанията на всеки доброволец и се обучава да създава привлекателни мъжки и женски лица, които би трябвало да се харесат на всеки конкретен участник в този експеримент. Обучението на невронната мрежа е продължило два месеца, след което са направени тестове, дали създадените от нея изображения са привлекателни или не. На доброволците са показвани 12 портрета, част от които са създадени от невронната мрежа, като те е трябвало да оценят кои са много привлекателни и кои не са, Използвана е оценка от 1 до 5.

Оказа се, че 86,7% от портретите, създадени от тази невронна мрежа, са счетени за категорично привлекателни. След приключването на експеримента участниците са останали много доволни от генерираните изображения и са ги сочили като идеалната мъжка или женска красота, отбелязали са, че те много приличат на техните партньори и са искали копия на тези портрети за себе си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини