fbpx
4.2 C
София

CDC обясни какво поведение могат да си позволят напълно ваксинираните срещу COVID-19

Най-четени

Комисията за контрол и превенцията на заболяванията на САЩ (CDC) излезе с повече информация за това какво могат да си позволят като поведение напълно ваксинираните срещу COVID-19 хора.

Напълно ваксинирани според Центъра са хората, когато минат две седмици от поставянето на втората доза на Pfizer/Moderna или две седмици след единичната доза на Johnson & Johnson ваксината.

Могат да посещават неваксинирани хора в домовете им спокойно, стига въпросните да нямат повишен риск от тежко боледуване

Да, все още могат да се сблъскат с вируса, да го изкарат безсимптомно или леко, възможно е и да го разпространят. Но, ако се избягва контакт с високорискови неваксинирани хора, то опасността се оценява като ниска.

Ако човек е напълно ваксиниран, той може да се среща на закрито с други напълно ваксинирани хора, без да се носят маски и без физическа дистанция.

Напълно ваксинираните могат да се срещат на закрито с неваксинирани, без маски и физическа дистанция, ако са от едно домакинство и никой от неваксинираните не е високорисков. Най-общо казано такива са хората под 65-годишна възраст и няма съпътстващи заболявания увеличаващи риска. Тук може да прочетете актуална информация за факторите, които увеличават риска.

Общо взето, винаги когато в уравнението се намеси присъствието на високорисков човек или на човек, който има близък контакт с него в някое от домакинствата, всички трябва да носят маски и да спазват дистанция. Дори ваксинираните.

Когато напълно ваксинирани се срещат с неваксинирани от повече от едно домакинство, без значение рисковия статус, всички трябва да носят маски и да спазват дистанция.

Според CDC, напълно ваксинираните хора не трябва да се поставят под карантина или да се тестват за COVID-19, ако са имали контакт с инфектиран човек, освен ако нямат симптоми.

Общо взето, новите препоръки на центъра отхлабват ограниченията за контакт в определени сценарии на частна комуникация

Що се отнася до пътуванията и публичните места, препоръките остават на лице. Дори човек да е напълно ваксиниран, той трябва да продължи да избягва струпвания на хора, ненужно пътуване, да използва маски за лице и да спазва физическа дистанция.

COVID-19 продължава да е много сериозен проблем, макар и вече да има позитивни индикации, най-вече заради ваксините. Със сигурност не сме на финалната права в борбата и според CDC има доста сериозен път за извървяне към старата нормалност. С повишаването на броя ваксинирани, спадът на заразени в различните общности и с повишаване на разбирането за имунитета срещу COVID-19, препоръките и правилата ще се актуализират.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини