Учени от Станфордския университет представиха MURA – база данни, съдържаща над 40 000 вече разчетени и маркирани от радиолозите рентгенови снимки на счупени или повредени по някакъв начин крайници. Базата данни е използвана за трениране на невронна мрежа, която започна да разпознава травмите не по-зле от лекарите.

Една от честите грешки (освен непрофесионализма), възникваща при диагностиката на база рентгенови снимки е така наречената грешка на „удовлетворение на търсенето“ (satisfaction of search). Това е например откриването на следа от заболяване, след което радиологът може да не забележи останалите травми. Съвременните компютърни алгоритми не допускат подобни грешки.

Невронната мрежа е разработена от група експерти под ръководството на Андрю Ин (Andrew Ng). Тя е обучена с помощта на 40895 рентгенови снимки, взети от 14892 медицински картона с повредени крайници. Всяка снимка е маркирана от професионален рентгенолог като нормална, патологична и т.н.

Ефективността на разпознаването от страна на тренираната невронна мрежа е сравнена с диагностиката на трима рентгенолози. Компютърният алгоритъм е постигнал точност от 74,9% от случаите, което е повече от резултата на единия от участващите в експеримента лекари.

Базата данни е публикувана с отворен достъп в сайта на Станфордския университет и може свободно да се използва за създаване на нови алгоритми и обучение на други невронни мрежи.

Научната работа с описанието на базата данни и алгоритъма на работа на невронната мрежа, е публикувана в arXiv.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
КалинАлексТравматологLeoСтанислав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Това не говори никак добре за качествата на въпросните „специалисти“.

Станислав
Станислав

Споко – нашите и толкова не могат.

Калин
Калин

Модерна астрономия е невъзможна без компютърен анализ на снимките, направени от телскопи. Един астроном никога не може да види това, което един алгоритъм, анализирайки битове.
Защо при анализирането на битове на рентгенови снимки да е различно?

Травматолог
Травматолог

Защото в биологията е много по-сложно.
Опитен специалист може да разпознае напр. ново или старо е счупването ако има такова, от колко време е приблизително, механизма по който е станало, вероятни съпътстващи увреди на меките тъкани и много други данни. Има феномени при припокриването на кости, които изглеждат като счупване, но такова няма… Накратко: рентгеновата снимка не е само битове, а зад нея има човек, който страда или … лъже, че страда

Калин
Калин

Мисля, че принизявате труда на съвремените астрономи 😀
Aз разбира се не искам по никакъв начин да омаловажавам труда и квалификацията на специалистите.
В статията ясно се казва, че ИИ е дал по-добри резултати от един от специалистите. А ако правилно разчитам таблицата, дори при пръст/пръсти, даже е дал най-добър резултат. При експоненциално развитие, съвсем скоро ще е така и на всички останали.
За диагностика, потенциалът на ИИ е умопомрачителен. Разбира се, на първо време ще е асистент на специалистите.

Травматолог
Травматолог

Най-често пропуканото счупване е… второто!
Отдавна известен факт

Leo
Leo

„Специалист“ Човек е слабото звено в системата.
Skyten ИИ ще реши проблема със специалистите чрез Т-800.

Ноевият ковчег е направен от любител.
Титаник е направен от специалисти.

Травматолог
Травматолог

Правилна логика!
Следващият път когато се разболеете търсете любител, за да ви спретне ковчег…

Алекс
Алекс

Нормално е на там да вървят нещата. Хората са си хора така че в рутинните действия ИИ алгоритмите ще се представят по-добре. Просто ИИ има капацитет на обучение в хиляди и милиони пъти по бърз от човешкия. На всичко отгоре ИИ не трябва да е перфектен (макар че би било добре) а само ртрябва да е по-добър от човека за да го замести в дадена дейност. Автономията в креативните процеси ще е следващото (и не много далечно) сътресение в човешката история. За добро или не ще си покаже само, обаче работата е там че е неминуемо.