Сумата не е голяма, но вероятно и други финландци ще се включат с искове.

Windows 10 вече е инсталиран на повече устройства, отколкото Windows 7, но някои от проблемите в началото на операционната система продължават да се връщат към Microsoft.

Както помните, желанието на Microsoft да популяризира „10“ накара компанията да предприема някои неособено популярни мерки, като нежелано от потребителите инсталиране на системата на машините с по-стара версия на Windows. Логично, това доведе до сериозни грижи не само за ползващите Windows, но и за редмъндския техногигант. Така, преди две години, Microsoft се видяха принудени да заплатят на американец сумата от $10 000 за нанесени му щети в следствие от нежелан и протекъл не по процедурата ъпгрейд. Практиката на компанията беше в центъра и на заведен групов иск от страна на потребители, а миналата година Microsoft бяха ударени през пръстите от немска потребителска асоциация и компанията обеща официално, че вече няма да сваля и инсталира новата операционна система на машините на германските потребители.

Тази седмица се разбра, че на Microsoft може да им се наложи отново да отворят портфейла си, за да обезщетят потребител на Windows, за което предава MSPowerUser, позовавайки се на финското издание YLE. Случаят с въпросния пострадал е отпреди две години. Без да е искал това, системата му започнала ъпгрейд. Нещо се объркало, пред него се появило съобщение за грешка и той се оказал с неработеща система. Въпросният потребител споделя, че търсел многократно помощта на екипите на Microsoft, които не успели да му помогнат. На него му се наложило да отделя пари за възстановяване на данните си, за закупуване на хардуер и поправка на камера за наблюдение, която също пострадала от ъпгрейда. Човекът се свързал с Konsumenttvistenämnden, една от потребителските асоциации в северната страна с искане молбата му за помощ да бъде одобрена и той да получи от Microsoft обезщетение в размер на €3000. Бордът на асоциацията е одобрил молбата му, но исканата сума е значително занижена – €1100. Според YLE, от Microsoft не са отхвърлили обвинението, че е възможно инсталационните файлове да са били свалени на машината без знанието на въпросния потребител. Те и не оспорват възможността, именно те да са причинители на грижите му. Според потребителската асоциация, софтуерните ъпдейти се включват в лиценза за ползване на Windows и в този случай, компанията е нарушила местните закони, защитаващи правата на потребителя, според които продаденият продукт трябва да функционира нормално.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
9 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
userEmo73Пиг и ЕркюлТаневУмния Иван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Въй, сега някой ще каже колко е яко с Линукс. После друг ще каже, че няма софтуер. Трети ще хвали Мак, а четвърти ще коментира нещо несвързано с темата. И така, до утре, ще има 25 коментара поне…

Пиг и Еркюл
Пиг и Еркюл

И някой руски трол ще рекламира Путин!

КОЙ
КОЙ

И някой стратег, ще почне да предвижда следващия ви клик…

ronsim
ronsim

Не мислех да осъждам статията, но прочетох вашия коментар и реших да вметна един случай от Вчера. Мой приятел ми се оплака преди време че Закония му Уиндойус 10 му „извадил“ съобщение че е Незаконен.След ролбак всичко си дошло на място но се оплака че от няколко месеца „машинката“ върви много зле. Посъветвах го да се върне на Уиндойус 7 или да мине на линукс.Тъй като не „изтрелва ракети“ с този лаптоп си инсталирал Линукс Минт.Точно вчера се похвали, че „машинката лети“. Ха сега да видя „Умния“ Иван колко коментара ще „начатка“ 🙂 ПП.:Започнал съм да работя с ОС Уиндойус… Виж още »

(*)
(*)

Win7 вече не е решение за съвременна машина (лаптоп или десктоп).

Умния Иван
Умния Иван

ronsim, няма да има Windows 11 или 12 или 1*…

Пиг и Еркюл
Пиг и Еркюл

Няма да има Windows 11, защото това е вече услуга! Windows Core OS ще е следващата генерация услуга. Тя ше премахне 32-бит поддръжаката и ще се фокусира върху PWA и WUP приложиения, които ще се пускат от устройства като очила, шлемове, телефони, хъбове и класически настолни компютри, LTE/5G ARM ултратънки лаптопи и други.

user
user

Ще вкарат и виртуални тапети за стаите, които ще ти позволяват да разсъждаваш „инсайд оф тхе бокс“ така да се каже, ще се връзват към контролера за виртуална реалност и така офиса и стаята ще стават „операционна среда“ – монитора и 3Д очилата вече са отживелица, а още не са масови, това ще дойде след тях.

Петър
Петър

Какво означава думата „финското“?

111
111

Вместо финландското? Все пак става дума за държавата, не за народност. Изданието е финландско, езика примерно е фински.

LTSC
LTSC

Това не е новина хахха

Танев
Танев

Имах Windows 10 но се измъчих с него. Върнах Windows 7 и сега нямам проблеми, върви гладко и бързо.

Emo73
Emo73

Аз имам всякакви ОС и всичките вървят гладко и безпроблемно..така че проблема с проблемите е другъде..