Самоуправляващите се автомобили са една от най-горещите теми за обсъждане в момента, и то по много причини.

От положителна гледна точка се очаква автономните автомобили да намалят значително случаите на произшествия, предизвикани от човешка небрежност. И още да подобрят икономията на гориво, да намалят задръстванията, да повишат производителността на хората в купето, да спестят от разходите за шофьори и много други.

От друга страна, на самоуправляващите се автомобили им липсва онзи критичен човешки елемент.

Този, на който разчитаме в екстремни ситуации, в които трябва да правим тежки избори. За голяма част от експертите в бранша човешкият надзор ще продължи да бъде необходимост за самоуправляващите се автомобили. Именно заради това.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Cruise Кайл Вогт е сред тях.

Според доклад на Ройтерс, когато Вогт е попитан за смисъла на човешкия надзор зад волана на самоуправляващ се автомобил, Фогт отбелязва, че не вижда основателна причина, поради която да иска да се отърве от човешкото докосване.

Изявлението на Вогт има известна тежест, особено когато идва от позицията му на лидер на компания, която е пионер в технологията за самоуправляващи се автомобили. И то на компания, която е под шапката на General Motors.

Още през 2020 г. Cruise получи официалното разрешение от държавата да започне тестове на самоуправляващи се електромобили без резервен шофьор, и то по оживените улици на Калифорния.

През февруари 2022 г. Cruise пусна своя автопарк от самоуправляващи се возила по улиците на Сан Франциско. Компанията дори е разработила собствени чипове за самоуправление, които ще се появят в автомобилите от 2025 г. нататък.

Пътуването обаче далеч не е било гладко.

Cruise трябваше да изтегли 80 от своите самоуправляващи се автомобили, позовавайки се на софтуерен проблем, свързан с неправилно предвиждане на идващите автомобили.

Притежаваната от GM компания, която има за цел да пусне един милион автономни автомобила в публичното пространство до 2030 г., се сблъсква и с някои други неудобни сценарии.

През април 2022 г. полицаи спряха самоуправляващ се автомобил на Cruise при странен развой на събитията. Няколко месеца по-късно компанията си навлече неприятности, тъй като рояк от автомобили Cruise, засегнати от грешка на сървъра, задържаха за часове трафика в Сан Франциско.

Какво казват учените?

Изследване, публикувано в PLOS ONE, стига до заключението, че моделите на човешко поведение по време на шофиране се различават значително от стратегията за вземане на решения, която е в основата на системите за самостоятелно шофиране.

В друго изследване, публикувано в Transportation Research Procedia, се отбелязва, че въпреки целия технологичен напредък автономните превозни средства няма да доведат до ефективно автономно шофиране.

Изследователите от Университета в Лийдс също предполагат, че „безопасното и приемливо за човека взаимодействие с пешеходците е основно предизвикателство за разработчиците на автоматизирани превозни средства“.

Изследване, идващо от Германия, което е публикувано в Frontiers in Psychology, предлага отлична представа за това как човешките морални решения са от решаващо значение за бъдещето на самоуправляващите се автомобили.

По-конкретно, изчерпателният изследователски документ подчертава „проблемите със създаването на алгоритми за вземане на решения, които разполагат с работеща интуиция“ за самоуправляващите се автомобили в близко бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари