fbpx
4.6 C
София

Непредвидена ситуация: пътниците на безпилотните таксита спят в края на пътуването

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В Калифорния разработчиците на роботизирани таксита са се сблъскали с неочакван бъг в работата на системата за превоз. Пътникът може да заспи в края на пътуването си до Сан Франциско и само спасителен екип може да го събуди, въпреки че повикването му струва десетки пъти повече, отколкото транспортирането на човека.

Разработчиците на роботизирани таксита не са предвидили подобно развитие на нещата и възникването на подобна ситуация. Въпреки че заспиването на пътник в купето не е рядко явление, при автономните таксита то изисква участието на няколко души, както и специално оборудване, което е много скъпо.

Ситуацията е следната: когато роботизираното такси пристига на предварително зададената дестинация, то казва на клиента, че може да слезе, но той не реагира. След това системата информира службата за поддръжка, че в кабината е възникнала аварийна ситуация. Съгласно инструкциите, ако служителят на обслужващата фирма не може да се свърже с клиента от разстояние и чрез гласова комуникация, той се обажда на службите за спешна помощ на мястото на инцидента.

Статистиката показва, че при подобни случаи полицаите и пожарникарите винаги са намирали заспал пътник в роботизираното такси и са успявали да го събудят, като са удряли по стъклото или са го докосвали през отворения прозорец.

Властите и регулаторните органи считат, че повикването на аварийни служби в такава ситуация е огромна загуба на парични и човешки ресурси. Разработчиците на роботизирани транспортни средства започнаха да измислят най-различни начини за събуждане на спящите пътници, но имат ограничения по отношение на използваните ресурси, а силата на звука в салона не може да бъде по-висока от определено ниво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини