Не, НАСА не е открила паралелна вселена

1
1102

През последните няколко дни редица таблоидни издания започнаха да пишат, че учените са „намерили доказателства“ за паралелна вселена, в която времето тече назад, с което нарушава законите на физиката, каквато я познаваме. Тези разбиващи представите ни статии твърдят, че експеримент в Антарктида на НАСА открива частици, които са противовес със законите на физиката. Всички публикации идват от един и същи източник: Доклад от статия в журнала New Scientist от 8 април, която започва със заглавието „Може би открихме паралелна вселена, в която времето върви назад“.

В центъра на доклада са откритията от Антактрическата импулсивна преходна антена или ANITA открити от изследователи от НАСА. В експериментът са използвани редица радио антени, прикрепени към хелиев балон, който леди над ледниците на Антарктида на 37 000 метра височина, която почти четири пъти по-висока от височината, на която летят самолетите при пътнически полети. На такава височина антените могат да „слушат“ космоса и да откриват високоенергийни частици, известни като неутрино, които кръжат непрестанно около планетата.

Тези частици не представляват никаква заплаха за нас и преминават през повечето твърди частици, без дори никой да не забележи – някои оценки предполагат, че 100 трилиона частици неутрино преминават през тялото ви всяка секунда! Неутрино рядко взаимодействат с материята. Но ако те се разбият в атом, те произвеждат комплекс от вторични частици, които можем да открием, което ни позволява от къде са дошли във Вселената, частиците неутрино са създадени по време на Големия Взрив. ANITA открива неутрино, което се излъчва в космоса и се сблъсква с материята в ледената покривка на Антарктида.

През годините ANITA е открила шепа „аномални“ събития. Вместо високоенергийно неутрино, което се влива от космоса, те сякаш са дошли от странен ъгъл, през вътрешността на Земята, преди да ударят сензорите на детектора. Тези открития не могат да бъдат обяснени с настоящото ни разбиране на физиката и физичните закони, които познаваме.

„Необичайните събития, засечени от ANITA са известни и обсъждани още от 2016 г.“, казва Рон Екерс, почетен сътрудник в CSIRO, австралийската национална научна агенция. „След четири години няма задоволително обяснение на тези аномални събития, наблюдавани от ANITA, така че това е много разочароващо за участващите учени“.

Въпреки че докладът на New Scientist е подаден на 8 април, а резултатите от ANITA са от почти две години, таблоидната теория се разпали едва наскоро. Все по-прецедентните и крещящи заглавия в социалните медии предизвикаха масово вълнение. „НАСА откри доказателства на необичайна паралелна вселена, където времето тече назад“, гласи едно от заглавията в изданието. В друго се казва, че „Учените може би току-що са намерили доказателства за паралелна вселена“.

Тъй като статията в журнала New Scientist е част от платената част на онлайн портала и за да бъде прочетена, се налага заплащането на абонамент, много от последващите статии в интернет за откритата паралелна вселена са цитирани само от встъпителните параграфи на доклада и не обясняват пълните подробности за находката. Това ще рече, че много от авторите на тези нашумели статии дори не са чели оригиналната научна публикация, която разпространяват с цел създаване на шум.

На Южния полюс има още една обсерватория за неутрино, известна като IceCube, която проследява наблюдението от ANITA и предполага, че стандартният модел на физиката не може да обясни тези странни събития.

„В такава ситуация започвате да изследвате по-екстремни и необичайни възможности“, казва Екерс.

Тук има наистина интересна научна история, но не е тази, която агресивните електронни издания продават на читателите си. Експериментът на ANITA сам по себе си е умопомрачителен. Основаната цел на мисията е да търси „призрачни“ частици, както се нарича още неутриното, които преминават през повечето твърди материи. Сега проектът изглежда определено е открил нещо необичайно и неочаквано. Има много конкуриращи се теории, които не се разглеждат в бързо оборотните новинарски хитове, като например идеята, че е възможно антарктическият лед сам да е породил тези аномални събития и те да не са наблюдение от някакви космически ефекти.

Пак Скот, астро феноменолог от Университета в Куинсланд, обяснява, че идеята „е правдоподобна“, като същевременно предполага, че има още много много други теории, които могат да обяснят аномалните открития от учените, занимавали се с проекта ANITA. „Няма нищо, което непременно да бъде прието като за откриване на паралелна вселена“, казва той.

Има толкова много неща, които не знаем за неутриното, че астрофизиците и учените все още дори нямат единодушие по въпроса какво точно да бъде прието за описание за неутрино. „Абсолютно сме сигурни, че там в момента се наблюдават явления, които противоречат на познанията ни за физиката, които имаме към момента“, казва Клански Джеймс, радиоастроном от университета Къртин в Австралия.

Твърдението, на база тези информация и доказателства, че сме открили нова „паралелна вселена“ е малко над върха на удивлението и има далеч по-малко разбиващи представите ни теории, които биха могли да обясняват какво изследователите от проекта ANITA са намерили. „Има редица потенциални видове частици, които биха могли да са отчетени от ANITA“, казва Джераинт Люис, астрофизик от университета в Сидни.

„Докато паралелните вселени звучат вълнуващо и дори романтично при обсъждане на това какво е причинило необичайните сигнали от ANITA, но изключването на алтернативните идеи и приемането за най-крайната и радикалната е особено подвеждащо“, отбелязва Люис. Той също така казва, че това не означава, че идеята е грешна, но тежестта на доказателствата на този етап далеч не е достатъчна.

За съжаление, по-голямата част от докладите, повдигащи тази теория и разпространяващи я активно в социалните мрежи без задълбочено проучване на доказателствата, усложняват връзката на обществеността с науката, която и без това е в доста крехка връзка благодарение на дезинформационни кампании около изменението на климата, коронавирусната пандемия и дори спекулациите за вината на 5G мрежите за възникването на COVID-19.

Когато видите истории като тези, най-добре е да си спомните за „израза на Саган“, наречен на световно известния астроном Карл Сейгън. Неговият закон гласи, че „извънредните претенции изискват извънредни доказателства“. В момента имаме извънредна теория, но ни липсват необикновени доказателства, които да я подкрепят, имаме само необикновени явления, като противоречието на познатите ни закони на физиката, но те сами по себе си не могат да бъдат превърнати в доказателства за една хипотетична теория.

Това, което имаме, казва Екерс, е „някак нахално обяснение…, родено от безсилието да няма нищо друго, което да се публикува“. Той казва, че това е „добро мислене извън рамките“ и „завладяваща“ идея, но не и такава, каквато да се приеме абсолютно на сериозно с толкова оскъдно съдържание на потвърждаващи доказателства.

„Така че съжалявам. Не сме намерили доказателства за съществуването на нова паралелна вселена, в която времето да тече в противоположната посока. Ако в бъдеще открием такава, всички тези статии ще бъдат полезни и смислени. Същите може би дори предсказват цяла една теория на бъдещето! Но не вършат добра услуга на никого сега. Затова, моля, се насочете към това да създадете друга сензация с нещо трудно проверимо, тъй като науката не е такова. Спрете да си играете върху тънкия лед на връзката между критично мислене, наука и общество, по който всички ние в момента се намираме. Заради предишни лансирани дезинформационни кампании и антинаучни твърдения, които обзеха хората от всякакви обществени групи, доведоха до кардинални действия от тяхна страна, които дори в някои моменти ги накараха да загубят човешкия си облик и благоприличие. Статиите ви със спекулативния си характер в никакъв случай не са изцяло невинни! Дезинформацията е нещо, което се натрупва, ден след ден , тъй като науката определено не е такова! Не, нямам повече въпроси.“, казва авторът на оригиналната публикация.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари