Не пропускайте предстоящата последна за годината Свръх Луна

0
669

Любителите на астрономически събития, особено в тези тежки и тягостни времена, могат да наострят слуха си. Тази седмица, на 7-май, ни предстои да станем отново свидетели на явлението свръх луна. Пикът на астрономическото събитие, в което свръх луната ще бъде най-ярка и видима, ще бъде сутринта в четвъртък.

От февруари насам очакваме следващото пълнолуние и изглежда сега моментът е настъпил. Както вероятно повече от вас знаят, пълнолунието е явление, при което естественият ни спътник, Луната се намира в своя перигей – тоест най-ниската точка, при която е на най-късо разстояние от Земята.

При явлението свръх луна, небесният последовател на планетата ни изглежда по-голям отколкото при обикновено пълнолуние. През миналия април всъщност видяхме т.нар. „розова“ луна, което беше най-забележителното астрономическо събитие с Луната, което очакваме до края на годината, но все пак предстоящата в други ден свръх луна също не е за изпускане.

В България, най-подходящото време да уловите гледката ще бъде около залез. Излезте навън и насочете погледа си в обратна посока на слънцето, за да видите изненадващо голямата Луна в четвъртък следобед.

Ако облаците закрият гледката и съсипят плановете ви, не забравяйте, че може да наблюдавате събитието през онлайн стрийминг на живо директно от виртуалния телескоп на луната, където освен нея ще може да видите и прекрасния силует на Рим на фона на лунната светлина.

Очаква се следващата свръх луна да бъде чак в края на месец април 2021 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари