Нобеловата награда за икономика бе връчена за икономиката на промените на климата

3
316

С наградата на Шведската национална банка по икономически науки в памет на Алфред Нобел за 2018 година бяха удостоени Уилям Нордхаус (William Nordhaus) за „Интеграцията на промените в климата в дългосрочен макроикономически анализ“ и Пол Ромър (Paul Romer) за „Интеграцията на технологичните иновации в дългосрочен макроикономически анализ“. Събитието се стриймва от официалния сайт на Нобеловата награда.

Уилям Нордхаус показа, че най-ефективното решение на проблема с промените в климата, предизивкани от дейността на човека, е въвеждането на глобално въглеродно данъчно облагане на всички държави за изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. В средата на 1990-те години Нордхаус създаде първият количествен модел DICE, свързващ икономиката с климата. Нордхаус често е наричан „Бащата на икономиката на промените на климата“.

Пол Ромър от Нюйоркския университет показа, кои икономически фактори управляват иновационната активност. Той положи основите на теорията на ендогенния ръст, обясняваща с какво идеите се различават от стоките и какви условия и изисквания са им необходими за развитие в условията на пазарната икономика. Теорията дава отговор, защо развитите страни продължават своя бърз растеж.

За разлика от Нобеловите награди по физиология и медицина, физика и литература, както и за мир, наградата за икономика е учредена не от Алфред Нобел, а от Банката на Швеция през 1969 година. Тя е в размер на 9 милиона шведски крони.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ха-ха-ха
ха-ха-ха

Нобелова награда за икономика – за разработването на нова схема как богатите да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни, като в същото време бедните биват държани под непрекъснат стрес с измислени заплахи за затопляния, застудявания и катаклизми! Има един чудесен роман на Майкъл Крайтън – „Състояние на страх“. Прочетете го и ще ви се изясни цялата картинка.

dedun
dedun

Прочел книжка и разбрал изведнъж всичко?! На някои не ни трябват книжки за да видим и почувстваме какво става с времето и природта около нас! И най-голям ежедневен срес ми причиняват простотията и злобата на „бедните“ около мен – лопащи и цапащи съседи, калпави и немарливи майстори, драскащи по токущо боядисания вход деца, масовата лудост по пътищата, безразборното паркиране на множащите се таратайки на уж умиращите от „страх“ бедни!

babun
babun

Ми бЕгай на село бе, дЕдо, като те стресира живота в града. Продай панелката в гетото, купи си една къща в родното село и ‘оди да копаш житото! Няма коли, няма деца да крещят, няма съседи да правят ремонти… Ама не щеш, нали? Друго си е да си бараш по цял ден мекия пред телевизора, да обикаляш града като миндовата кучка с безплатната карта и да дебнеш намаления в Кауфланд, когато не висиш в поликлиниката да се оплакваш на доФтора к’во те бОли днеска. А през останалото време да рИвеш по форумите колко си стресиран от градския живот, да го… Виж още »