fbpx
1.8 C
София

Нобеловата награда за икономика бе връчена за икономиката на промените на климата

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

С наградата на Шведската национална банка по икономически науки в памет на Алфред Нобел за 2018 година бяха удостоени Уилям Нордхаус (William Nordhaus) за „Интеграцията на промените в климата в дългосрочен макроикономически анализ“ и Пол Ромър (Paul Romer) за „Интеграцията на технологичните иновации в дългосрочен макроикономически анализ“. Събитието се стриймва от официалния сайт на Нобеловата награда.

Уилям Нордхаус показа, че най-ефективното решение на проблема с промените в климата, предизивкани от дейността на човека, е въвеждането на глобално въглеродно данъчно облагане на всички държави за изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. В средата на 1990-те години Нордхаус създаде първият количествен модел DICE, свързващ икономиката с климата. Нордхаус често е наричан „Бащата на икономиката на промените на климата“.

Пол Ромър от Нюйоркския университет показа, кои икономически фактори управляват иновационната активност. Той положи основите на теорията на ендогенния ръст, обясняваща с какво идеите се различават от стоките и какви условия и изисквания са им необходими за развитие в условията на пазарната икономика. Теорията дава отговор, защо развитите страни продължават своя бърз растеж.

За разлика от Нобеловите награди по физиология и медицина, физика и литература, както и за мир, наградата за икономика е учредена не от Алфред Нобел, а от Банката на Швеция през 1969 година. Тя е в размер на 9 милиона шведски крони.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини