Нобеловата награда по медицина бе присъдена за имунотерапията на рака

0
696

В Стокхолм бяха обявени имената на първите лауреати на Нобеловата награда за 2018 година. Традиционно, „Седмицата на Нобел“ започва с физиология и медицина. Тази година с първата Нобелова награда бяха удостоени Джейм Елисън и Тасуку Хонджу за създадената от тях терапия на раковите заболявания чрез активирането на имунен отговор. Връчването на наградата бе показано в директно предаване в YouTube, а в сайта на учените е публикувана по-детайлна информация за достижението.

Учените са създали принципно нов подход към терапията на раковите заболявания, съвсем различен от сега използваните радиотерапия и химиотерапия. Новият метод получи името „инхибиране на контролните точки“ на имунния отговор. Изследванията на нобелистите са върху изясняване на потискането на активността на имунните клетки от страна на раковите клетки.

Японският имунолог Тасуку Хонджу от университета в Киото откри на повърхността на лимфоцитите рецептора PD-1 (Programmed Cell Death Protein-1), който може да потиска тяхната активност. А Джеймс Елисън за първи път показа, че антитялото, блокиращо инхибиторния комплекс CTLA-4 на повърхността на T-лимфоцитите, въведени в организъм на животно с тумор, води до активирането на противотуморна реакция и до намаляването на тумора.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари