Нобеловата награда за химия бе връчена за литиевойонните акумулаторни батерии

5
800

Днес на 9-ти октомври в Стокхолм обявиха имената на лауреатите на Нобеловата награда за Химия за 2019 година. Както при Нобеловата награда за физика и тук нобелистите са трима: Джон Гуденаф (John B. Goodenough) от САЩ от университета в Остин, Стенли Уитингъм (Stanley Whittingham) от САЩ от университета Бингамънт в Ню Йорк и Акира Йошино (Akira Yoshino) Япония, Asahi Kasei Corporation. Наградата бе връчена за създаването на литиевойонните акумулаторни батерии. Както обикновено, церемонията бе излъчвана в реално време в YouTube канала на Нобеловия комитет.

Към днешен ден литиевойонните акумулаторни батерии повсеместно се използват в огромен брой устройства – от потребителската електроника (смартфони, таблети и т.н.) до роботизираните механизми, електромобилите и авиацията.

Разработването на литиевойонните акумулаторни батерии протече през 1970-1980-те години.

През 1973 година Стенли Уитингъм предложи използването на титанов сулфид в качеството на катод, а през 1976 година бе създаден първата батерия от този тип. През 1978-1980 години Джон Гуденаф предлага титановият сулфид да бъде заменен с нов материал, базиран на кобалтов оксид. Така бяха създадени литиевойонните акумулаторни батерии на основата на литиев кобалтит LixCoO2.

Научната група, ръководена от Акира Йошино през 1985 година създава първата комерсиална и жизнеспособна акумулаторна батерия. Вместо литий в анода той използва нефтен кокс – въглероден материал, който подобно на кобалтовия оксид може да взаимодейства с йоните на лития.

Принципът на работа на тези батерии се базира на електрохимичните реакции на окислението на металния литий, който е част от анода. По време на разреждането литият се окислява и във формата на катиони се придвижва към катода, а при зареждането, под въздействието на приложеното напрежение катионите на лития се връщат обратно към анода и си възвръщат предишното състояние. Въпреки че през последните години имаше редица промени в литиевойонните батерии, този принцип е неизменен.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари