Нобеловата награда за химия бе връчена за литиевойонните акумулаторни батерии

5
602

Днес на 9-ти октомври в Стокхолм обявиха имената на лауреатите на Нобеловата награда за Химия за 2019 година. Както при Нобеловата награда за физика и тук нобелистите са трима: Джон Гуденаф (John B. Goodenough) от САЩ от университета в Остин, Стенли Уитингъм (Stanley Whittingham) от САЩ от университета Бингамънт в Ню Йорк и Акира Йошино (Akira Yoshino) Япония, Asahi Kasei Corporation. Наградата бе връчена за създаването на литиевойонните акумулаторни батерии. Както обикновено, церемонията бе излъчвана в реално време в YouTube канала на Нобеловия комитет.

Към днешен ден литиевойонните акумулаторни батерии повсеместно се използват в огромен брой устройства – от потребителската електроника (смартфони, таблети и т.н.) до роботизираните механизми, електромобилите и авиацията.

Разработването на литиевойонните акумулаторни батерии протече през 1970-1980-те години.

През 1973 година Стенли Уитингъм предложи използването на титанов сулфид в качеството на катод, а през 1976 година бе създаден първата батерия от този тип. През 1978-1980 години Джон Гуденаф предлага титановият сулфид да бъде заменен с нов материал, базиран на кобалтов оксид. Така бяха създадени литиевойонните акумулаторни батерии на основата на литиев кобалтит LixCoO2.

Научната група, ръководена от Акира Йошино през 1985 година създава първата комерсиална и жизнеспособна акумулаторна батерия. Вместо литий в анода той използва нефтен кокс – въглероден материал, който подобно на кобалтовия оксид може да взаимодейства с йоните на лития.

Принципът на работа на тези батерии се базира на електрохимичните реакции на окислението на металния литий, който е част от анода. По време на разреждането литият се окислява и във формата на катиони се придвижва към катода, а при зареждането, под въздействието на приложеното напрежение катионите на лития се връщат обратно към анода и си възвръщат предишното състояние. Въпреки че през последните години имаше редица промени в литиевойонните батерии, този принцип е неизменен.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Д-р Х
Д-р Х

E чак сега ли?

Dim
Dim

Ее, по добре късно от колкото никога. 😉

111
111

Толковали сме го закъсали от към иновации и нови открития, че награждаваме за неща от преди 30 години?

Шишо
Шишо

Ми чакаме руснаците да направят пореден пробив на тема литиеви батерии… след 40 години… когато успеят да ги открият… първи разбира се. Защото от руската история знаем че те са открили всичко на земята, винаги са работели успоредно с учените (от цивилизацията) и за има няма 30-40 години след тях са успявали да бъдат първи… отзад напред.

Радослав
Радослав

Много важно е да се награждават покритите с паяжина постижения, и да се подтиска човешкият прогрес, това е лицето на капитализмът другарки и другари. Илюзия за почитателите на битовизма.