Новата версия Firefox 75 събира допълнителни телеметрични данни от потребителите без тяхното знание

47
2216

Firefox е вторият най-използван уеб-браузър на света (или поне беше). Това, което отличи програмата на Mozilla, беше изключителното внимание към сигурността на потребителите и широкият каталог от разширения. След като Google Chrome завзе масата потребители със широкия си набор допълнително съдържание, Firefox се отличаваше предимно със сигурност. Mozilla обаче пристъпва към промяна в практиката.

Компанията беше разкритикувана заради последната версия на браузъра Firefox 75. Тази версия събира данни за настройките по подразбиране за браузъра на операционната система на потребителя и ги изпраща на външни сървъри. Това се случва поне един път на ден. Вероятно използващите Linux и MacOS операционни системи няма да бъдат повлияни – тези системи имат по-строги правила за споделяне на вътрешна информация. Според Mozilla, данните не съдържат каквато и да било лична информация за потребителя.

Разбира се, желанието на Firefox да знае кой е браузърът ви по подразбиране не е толкова сериозно, колкото обширните статистики на Microsoft или Google. От друга страна обаче няма никаква видима причина компанията да събира тази информация (още повече – на всеки 24 часа). Ако се притеснявате, винаги може да влезете в настройките на Firefox и да спрете възможността на браузъра да събира всички ваши данни. Въпреки всичко действията на Mozilla са тревожни и ни карат да се запитаме оттук нататък, още какво ще си позволи да узнае за нас Mozilla.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
47 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари