Нова информация за бъдещата руска орбитална станция

3
1290

Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ представи в съвета на руската академия на науките документацията за новата руска орбитална станция. Предлага се тя да бъде разположена в такава орбита, която ще даде възможност за наблюдението на цялата повърхност на Земята, включително и Арктика. Информацията е на РИА Новости.

Руските специалисти предлагат два възможни наклона на орбитата – 72 или 98 градуса. Орбита с наклон от 72 градуса ще даде възможност за наблюдението на повърхността на Земята до ширина около 80 градуса, като в тази област попада и Северният морски път. При 98 градуса е възможно да се наблюдава цялата Земя. Експертът Андрей Йонин отбеляза, че при наклон на орбитата от 98 градуса, от космическата станция изцяло ще се виждат полярните области, а за мониторинга на арктическите територии са напълно достатъчни няколко допълнителни сателита с тегло 15 килограма.

„Това ще бъде нещо като ново световно чудо. Досега никой не е изграждал космически станции с такъв наклон на орбитата. Именно такива орбити са необходими за наблюдаване на Земята. Те са удобни, защото Слънцето постоянно се намира под един и същ ъгъл, и това се нарича слънчево синхронна орбита. В такава орбита апаратурата за заснемане на земната повърхност се настройва само веднъж“- допълва Йонин.

Известно е че бъдещата руска орбитална станция ще прилича на съветската станция „Мир“, която бе използвана от месец февруари 1986 година до месец март 2001-ва.

3.8 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари