fbpx
-4.2 C
София

Нова научна теория показва, че броят на потенциално обитаемите планети във Вселената е значително по-голям

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изследователите на екзопланети разглеждат предимно светове, подобни на Земята, за които се счита, че са обитаеми, особено ако имат вода и температури, близки до земните. Според днешната наука, не може да има много такива светове в системи от звезди от клас М (по-студени от Слънцето). Нов компютърен модел, създаден от японски астрономи, показва, че живот може да се открие и на планети с лава на повърхността и вода в атмосферата.

Екип от учени от Токийския университет и Националната астрономическа обсерватория на Япония разработи нов математически модел за формиране на планети, на базата на който бе създадена сложна компютърна симулация. Той прогнозира какви количества морска вода може да се открие на богати на водород планети, обикалящи около звезди от клас М. Симулацията показа, че няколко процента от планетите с радиус  като на Земята, имат умерено количество морска вода. Това означава, че в близко бъдеще броят на откритите екзопланети с умерен климат ще се увеличи.

Екзопланетите са открити за първи път през 1995 година и оттогава са регистрирани над 5000 свята, които обикалят около най-различни извънземни звезди. Този голям брой на открити екзопланети показва, че тези планетарни системи съвсем не са необичайни във Вселената. От друга страна, стана ясно, че екзопланетите се различават по размер, състав, разстояние от централната звезда и по редица други параметри.

Сред откритите досега планети от подобен тип има такива, с много подобни на Земята размери. Ето защо е интересно да се разбере дали сред тях има екзопланети с умерен климат. Водата е от съществено значение за развитието на живота, но също така играе важна роля в регулирането на климата. Известно е, че умереният климат изисква известно количество топлина и други излъчвания от централната звезда, както и наличието на океани.

Една от най-популярните хипотези в астрономията за произхода на живота гласи, че водата се е появила на Земята в резултат на падането на ледени астероиди. Съществуващите компютърни модели показват, че вероятността от подобно събитие не е много висока. Така че въпреки големия брой потенциално обитаеми планети около звезди от клас М, шансът за намиране на живот върху тях е изключително нисък.

Не трябва обаче да забравяме, че водата може да съществува на планетата не само под формата на морета и океани. Тя може да е налична в атмосферата. Така например, ако нейната повърхност е покрита с лава, тогава металните оксиди от магмата и водорода в атмосферата ще реагират, за да образуват вода. По този начин е възможно да се получи планета, по-богата на вода, отколкото предвиждат традиционните теоретични модели.

Моделът, предложен от японските учени, се основава на параметрите на растежа на масата и орбиталната еволюция на планетите, подкрепени от най-новите теории за формирането на небесните тела. Той показва, че във Вселената има още няколко процента планети с радиус от 0,7 до 1,3 от земния, които имат достатъчно вода, за да поддържат умерен климат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини