fbpx
2.7 C
София

Нова по-подробна информация за интернет протокола NEW IP на Huawei

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Huawei съвместно с изследователите от Университетския колеж на Лондон (UCL) разработва новия мрежови протокол NEW IP, който е съобразен с тенденциите на развитието на телекомуникационните устройства от близкото бъдеще и повсеместното разпространение на електронните устройства за носене, системите с поддръжка на допълнена реалност и холографските комуникации. Проектът още от самото начало бе обявен за международен, в който могат да вземат участие всички изследователи и всички компании, които се интересуват от новия интернет протокол. В Международния съюз за далекосъобщенията (ITU) вече е представен и внесен за одобрение новия интернет протокол New IP, който предлага по-ефективно адресиране и управление на мрежите в сравнение със сега съществуващия TCP/IP стандарт.

Протоколът NEW IP предоставя по-ефективни механизми за адресиране и за управление на трафика, като в същото време решава проблема за взаимодействието между различните типове мрежи в условията на бърз растеж на фрагментацията на Глобалната мрежа. Все по-актуален става проблемът за обмена на информация между разнородните мрежи, като например мрежите на устройствата от концепцията Интернет на нещата, промишлените, мобилните и сателитните мрежи, в които обикновено се използват собствени стекове на мрежовите протоколи.

Така например, за IoT мрежите е желателно да се използват къси адреси за икономия на памет и ресурси, промишлените мрежи вече спират да използват IP за да повишат ефективността на обмена на данните, сателитните мрежи не могат да използват фиксирано адресиране заради непрекъснатото преместване на възлите. Правят се опити за частично решаване на тези проблеми чрез използването на протокола 6LoWPAN (IPv6 over Low power Wireless Personal Area Networks), но той не е особено ефективен понеже няма динамично адресиране.

Вторият решаван от NEW IP проблем е, че IP е ориентиран към идентификация на физическите обекти, които имат точно определено местоположение и не може да се използва за идентифицирането на виртуални обекти, каквито са например съдържанието и онлайн услугите. За абстрахиране на онлайн услугите от IP адресите се предлагат различни механизми, които само усложняват системата и създават допълнителен риск за чувствителната информация. А като решение за подобрена доставка на съдържание се развиват архитектурите ICN (Information-Centric Networking) и решения като NDN (Named Data Networking) и MobilityFirst, предлагащи използването на йерархично адресиране. Но това не решава проблема с достъп до мобилното съдържание, което непрекъснато може да се премества, да създава допълнително натоварване на рутерите и не позволява изграждането на end-to-end криптиране на връзките между мобилните потребители.

Третата задача, която решава NEW IP е тънкото и фино управление качеството на услугата. В бъдещите системи с интерактивна комуникация ще са необходими много по-гъвкави механизми за управление на пропускателната способност.

Huawei отбелязва три ключови особености на NEW IP:

  • IP адреси с променлива дължина, които позволяват обмена на данни между различните типове мрежи. Така например, за взаимодействие на устройствата от концепцията Интернет на нещата, в домашната мрежа могат да се използват къси адреси, а за достъп до глобалните ресурси могат да се използват дълги адреси. Не е задължително указването на адреса на източника на данни, което е удобно, когато се налага икономия на ресурсите – например при прочитане на данните от някой сензор
  • Допуска се определяне на различна семантика за адресите. Така например, освен класическия IPv4/IPv6 формат, сега е възможно да вместо адресите да се използват уникалните идентификатори на съответната услуга. Тези идентификатори осигуряват обвързването на ниво обработване и услуги, без да има връзка с физическото местоположение на сървърите и устройствата. Идентификаторите на услугите дават възможност да се мине без DNS и запитването да се маршрутизира към най-близкия манипулатор, който съответства на указания идентификатор. Така например, сензорите в интелигентния дом могат да изпращат своите данни на определена услуга без да се налага определянето на адреса в класическата IPv4/IPv6 концепция. По този начин могат да се адресират както физическите (компютри, смартфони, сензори), така и виртуалните обекти (услуги, съдържание)

Възможност за определяне на произволни полета в заглавието на IP пакета

Публикуваните по-рано в медиите информация за вградени възможности за блокиране на ресурси, за сваляне на анонимността и други подобни, в техническата спецификация не се споменават и най-вероятно са измислени. От техническа гледна точка NEW IP предоставя много по-голяма гъвкавост и удобство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини