Нова стратегия при лечението на туберкулозата ще помага на хората, които са преболедували COVID-19

0
717

Учените измислиха как да лишат от храна бактериите, предизвикващи туберкулоза, за да спрат развитието на това опасно заболяване. Това разкрива нови възможности за терапията на тази болест, която взема живота на около 1,5 милиона души всяка година. В условията на пандемия от новия коронавирус, смъртността от туберкулозата се очаква рязко да нарасне, понеже COVID-19 поразява белите дробове и всички, които са преболедували тази болест, стават по-възприемчиви към възбудителите на туберкулозата.

В своето ново изследване учените от университета на Цюрих са се концентрирали върху транспортирането на желязо, което е необходимо на патогенните организми за оцеляване. Предизвикващите туберкулоза бактерии M. tuberculosis не са изключение и вземат желязото от здравите клетки. Но сега учените намериха начин да блокират транспортирането на специфичен протеин, за да спрат разпространението на M. tuberculosis.

Изследванията показаха, че за извеждането на желязото от заразените клетки, бактериите използват транспортния протеин IrtAB. Ако той отсъства или не е активен, бактериите не могат да се размножават.

По този начин IrtAB протеинът се превръща в естествена мишена за новите лекарства, понеже неговото деактивиране прави M. tuberculosis неспособни да инфектират здравите клетки в човешкия организъм.

„COVID-19 поразява белите дробове и ние предполагаме, че отслабналият организъм на хората преболедували COVID-19 ще бъде по-възприемчив към туберкулозата. А това означава, че нивото на заболеваемостта ще продължи да расте“ – заявиха учените.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари