fbpx
3.9 C
София

Нова органична протонна батерия се зарежда за секунди

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Създадената от шведски учени протонна батерия издържа минимум 500 цикъла на зареждане и разреждане без съществени загуби на капацитета. За разлика от литиевойонните акумулаторни батерии тя не изисква сложна електроника и е устойчива при много широк температурен диапазон.

Съвременните акумулаторни батерии включват вещества, които замърсяват околната среда. Шведските учени решиха да създадат батерия, която се състои от природни елементи. За основен материал на новата батерия се използват хинони.

Хиноните са въглеродни органични съединения, които са широко разпространени в природата. Учените се са заинтересували предимно от тяхната способност да поглъщат или изпускат по време на зареждането и разреждането йони на водорода, които съдържат много протони. За зареждането на тази батерия са необходими едва няколко секунди, а нейният капацитет не намалява при минимум 500 цикъла на зареждане и разреждане.

За електролит се използва воден разтвор, който е ключов елемент за транспорта на йоните в батерията. Той е безвреден за околната среда и безопасен за хората, понеже не гори и е невъзможно да се самозапали.

„Производителността на стандартните батерии се понижава при ниска температура. Ние показахме, че органичната протонна батерия запазва своя капацитет дори и при -24 °C“ – заяви Кристиан Щритцел, ръководител на проекта.

До началото на продажбите на новите органични протонни батерии има още много време. Но учените се надяват, че тяхната разработка ще бъде важна стъпка в това направление.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини