fbpx
9.8 C
София

Нова супергореща вълна в Тихия океан може да погуби подводния свят в региона

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените се опасяват, че е възможно повторението на ситуацията от 2014-2016 години, когато огромен район с аномално топла вода доведе до гибелта на милиони морски обитатели и до краха на риболовната индустрия. Новата аномалия следва най-песимистичния анализ.

Преди около 5 години близо до западното крайбрежие на Северна Америка възникна участък с много топла вода. Аномалията, получила името „Мехурът“ (Blob) се разпространи от Аляска до долната част на Калифорния и остана стабилна в продължение на няколко години. Това съвсем необикновено явление стана истинска катастрофа за различните морски екосистеми в този регион и за зависещата от тях риболовна индустрия.

Според пресмятанията на учените, „Мехурът“ е убил стотици милиони риби и безгръбначни, както и хиляди морски птици и млекопитаещи. Животните са умирали предимно от глад, както и от натравяне с отровните водорасли, израснали в топлата вода.

Някои животински видове още не са се оправили от от въздействието на „Мехура“. Специалистите предупреждават, че през следващите два-три месеца грозното природно явление ще се завърне в региона на север от Тихия океан.

Science Alert съобщи, че в този район ще се появи нов участък от твърде топла вода, който по размер и динамика повтаря предишната аномалия в нейните ранни стадии на развитие.

Както и миналия път, огромният участък от аномално топла вода се е образувал след стихването на ветровете, охлаждащи повърхността на океана. Засега температурата е по-ниска от тази на предишната аномалия, но е вече многократно над нормата. Според натрупаните към днешен ден данни, новата топлинна вълна вече е втората по интензивност за 40 годишния период на историята на наблюдение.

Засега потенциалният „Мехур-2“ се намира далеч от бреговете и неговото влияние на крайбрежната зона не е много голямо. Но специалистите се опасяват, че в северната част на Тихия океан ще се повтори катастрофата отпреди пет години. Най-коварното е, че хората нямат възможност да повлияят на ситуацията. Най-много да се опитат да смекчат последствията от нея благодарение на опита, натрупан преди пет години.

Засега не е известно, дали новата аномалия ще се държи по същия начин като предишната. Все още няма достатъчно статистически данни и научни анализи за да се направят прогнози. Има надежда, че промяната на времето ще охлади океана и разсее топлия участък, което ще попречи за формирането на нов устойчив „Мехур“.

Засега учените не могат да направят пряка връзка на топлинната аномалия в океана с антропогенните промени в климата. Но е трудно да се повярва, че глобалното затопляне няма никаква връзка с „Мехура“. Климатолозите отбелязват, че океаните поглъщат по-голямата част от топлината на планетата, а сега започват да се нагряват с безпрецедентна скорост. Това силно повишава риска от възникването на нови подобни разрушителни температурни аномалии в бъдеще.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

Ех тия алармисти, само за пари цирикат. А в природата такива нищожни измирания има постоянно. Само в Тихият океан има сигурно десетки постоянно изригващи подводни вулкани, които греят водата. Такива вулкани, повече или по-малко на брой активни и различни климатични явления с проявления различни като мащаб от златната среда, е имало през цялата история на Земята, включително и от както на планетата се заражда животът. Как пък тоя живот не само е оцелял, включително и в екстраординерни обстоятелства значително по-масивни от сегашните незначителни отклонения.

s00
s00
Отговор на  Кольо
2 години

Да, масови измирания е имало и преди и ще има пак. Да, дори да взривиш всички АЕЦ, живота пак ще оцелее. Ама нали се сещаш, че ние може да не оцелеем или ако оцелеем, от липса на ресурси двамата с теб ще се бием с камъни в една пещера борейки се кой да изяде другия. Все пак въпреки всичко, на вселената няма да и пука много за нас двамата 🙂

Стийв Маккуин
Стийв Маккуин
2 години

Какъв е тоя „мехур“? Blob никога не е бил превеждан и не е означавам мехур. Виж, ако беше bubble — да. Обаче blob е съвсем друга пихтия.

Нови ревюта

Подобни новини