Учените започнаха да реконструират човешките лица по тяхната ДНК. Това изцяло опровергава идеята, че генетичните данни могат да бъдат анонимни.

Уеб-порталът Gadgets Now допълва, че засега генетичните тестове не дават точни резултати и за да може с тяхна помощ да се предскаже дадено заболяване е необходимо изследването на милиони хора. Учените трябва да съберат възможно най-много информация за възможните варианти на човешкия геном, за да разберат причините за възникването на различните болести и да намерят начини за тяхното лекуване. Досега обещанията бяха, че тези данни ще са конфиденциални.

Но новото научно изследване показва, че тази анонимност е невъзможна. Учените обучиха невронна мрежа, която може да идентифицира хората на базата техния геном. Засега точността е 80%. Това е напълно достатъчно да се определи расата и чертите на лицето, което може да е полезно при едно полицейско разследване, но за анонимност трябва да забравим.

Крейг Вентър (Craig Venter) от американската компания Human Longevity In каза, че „геномът съдържа цялата информация, определяща вашата личност. И тя се използва в съдилищата от целия свят за идентификация на хората„.

Учените в Станфорд вече работят върху решението на този проблем. Те създадоха криптографски метод за клониране на генома, който позволява неговото изучаване, а 97% от уникалната информация остава скрита. Ценността на медицинските данни нараства и САЩ разработва система, която да попречи на хакерите да получат подобна информация.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за