fbpx
0.3 C
София

Нова ултразвукова технология за наблюдение работата на сърцето в реално време

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Новата ултразвукова технология е създадена от известния кардиолог Биджой Кхандхерия (Bijoy Khandheria), който от 30 години лекува сърцата на своите пациенти. Кардиологът, съвместно със своите колеги от Aurora St. Luke’s Medical Center е създал нов софтуер, който използва данните от стандартен съвременен скенер за ултразвукова диагностика. Според създателите на системата, показва се 4D изображение – три измерения плюс времето, или с други думи, лекарите виждат работата на сърцето в реално време.

 

Софтуерът, създаден от програмистите на GE Healthcare създава толкова точни изображения, че е възможно да се наблюдават завихрянията на кръвта около тромбите на артериите.

Ултразвуковата система изпраща към човешкото тяло акустични вълни с много висока честота, отразеният сигнал се приема, а специален алгоритъм го преобразува в разбираемо за хората цветно подвижно изображение.

Обикновено всичко зависи от използваното оборудване, но тук най-важен е софтуерът и алгоритмите, изграждащи подвижно изображение с висока резолюция, показващо всички особености в строежа на сърдечния мускул.

 

Самата програма се нарича cSound. Изображението се създава от данните на ултразвуковия скенер. За една секунда софтуерът получава обем информация, способен да запълни един DVD диск. Обикновен компютър не може да се справи с подобна задача и е използван мощен суперкомпютър, но не се казва какъв точно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини